Follow us

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Υπάρχουν προϊόντα που αξίζει να τα ψάξουμε, όσοι αναζητούμε το αυθεντικό. Όπως η σειρά “Λημνιακοί αναβιωμένοι σπόροι” της επιχείρησης Salamousas Agrifood, που περιλαμβάνει παλαιές, τοπικές, μη βελτιωμένες ποικιλίες της Λήμνου…

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Στη σειρά θα βρούμε: φασολάκι ασπρομύτικο, ρεβίθι Παναγιάς, κουκί-φούλι και άφκο (φάβα Λήμνου) καθώς και σιτάρι αποφλοιωμένο. Το αρχικό προϊόν τους είναι, βέβαια, το κίτρινο αλεύρι, από το περίφημο σκληρό σιτάρι της Λήμνου.

Η επιχείρηση Π.Χ. Σαλαμουσάς μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής (1945), αλλά η διαδικασία αναβίωσης των παλαιών σπόρων, που είχαν εξαφανιστεί από το νησί -όραμα του Χρήστου Σαλαμουσά- αρχίζει το 2007. Να πούμε, χαρακτηριστικά, ότι ο σπόρος Μαυραγάνι είχε διασωθεί στο Άγιο Όρος, από όπου και το πήραν και ο άφκος (φάβα) βρέθηκε σ΄ ένα παλιό καλύβι, κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία…

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Στην ενδελεχή έρευνα που προϋπήρξε, μέχρι να φτάσουν στην επιτυχημένη καλλιέργεια, είχαν την τεχνογνωσία και τη στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστοτελείου.

Οι καλλιέργειες γίνονται στα ιδιόκτητα κτήματα της επιχείρησης στην ανατολική Λήμνο, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας -άλλη μια πρωτοβουλία του Χρήστου Σαλαμουσά στο νησί της Λήμνου. Η επιχείρηση βρίεσκεται τώρα στα χέρια της νέας γενιάς, Παναγιώτη και Στέργιου Σαλαμουσά, που προχωρούν με το ίδιο όραμα.

Τα προϊόντα βρίσκουμε στην Αθήνα στο 4 Seasons (Νίκης 30 κέντρο), στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1), στο Δεντρολίβανο (Γ. Γεννηματά 99 Γλυφάδα), στο Περί Λέσβου (Αθηνάς 27 κέντρο), στο Α2 (Μεταμορφώσεως 52 Χαλάνδρι), στον Μανδραγόρα (Γούναρη 14 Πειραιάς), στο Βανίλια-Κανέλα (Λουίζης Ριανκούρ 73 Αμπελόκηποι).

www.salamousas.gr, Μούδρος Λήμνου τηλ. 2254 071404

Επίσης...

3 συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Περισσότερα από

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.