Follow us

Ελαιόλαδο αγριελιάς της Ε-LA-WON

Εξάγεται ελαιόλαδο από τον θάμνο της αγριελιάς; Για τον ελαιοπαραγωγό Ιωάννη Καμπούρη όλα γίνονται εφικτά, προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο, δηλαδή υψηλή διατροφική αξία και σπάνια γεύση.

Ελαιόλαδο αγριελιάς της Ε-LA-WON

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε συναντήσει ξανά. Το νέο προϊόν της γνωστής για τα ποιοτικά προϊόντα της ελαιοπαραγωγικής εταιρείας Ε-LA-WON, συνδυάζει την αγριελιά με την μποτσικολιά, μια τοπική ποικιλία της Ηλείας, προκειμένου να πετύχει μια καλή γευστική ισορροπία. Το στόμα έχει πάχος, με νότες γρασιδιού, φύλλων ελιάς, φρέσκου καρυδιού και τσάγαλου και μια πολύ νόστιμη πικρίλα, είναι ισορροπημένο και ευχάριστο. Όπως μας λέει ο παραγωγός, η ελαιοποίηση της αγριελιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή: οι μικροί καρποί μαζεύονται με το χέρι και η διαδικασία πρέπει να αρχίσει μέσα σε 3 ώρες το πολύ από τη συγκομιδή. Μιλάμε, βέβαια, για μια πολύ περιορισμένη παραγωγή.

Πέρα από τη χαμηλή οξύτητα, οι μετρήσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από αγριελιά δείχνουν και άλλα καλά. Είναι πιο πλούσιο σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά και ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, αυξημένη βιταμίνη Ε. Έτσι, ελαττώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα (LDL) και συντελεί στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών.

Η Αγριελιά, ή Άγρελος, είναι άγριος θάμνος, “μακρόβιος και αθάνατος”, γνωστός από την αρχαιότητα, όπως μας λέει ο Γιάννης Καμπούρης. Μάλιστα, και ο Πλίνιος αναφέρεται στο ελαιόλαδό της. Όσο για την μποτσικολιά, μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μια ξεχασμένη ποικιλία, με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που φαίνεται ότι αποτελεί τη “μητέρα” της διάσημης ισπανικής ποικιλίας Arbequina, καθώς είχε εισαχθεί από την Ελλάδα στην Καταλονία.

Πληροφορίες διάθεσης: 21 0600 1555 | www.olivelawon.com

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.