Follow us

Μαρκουλάκης: Απάκι, λουκάνικα και κρέατα με κρητική σφραγίδα

Το όνομα Μαρκουλάκης είναι μια ιστορική, σταθερή αξία στο Ρέθυμνο και τα κρεατικά που δοκιμάσαμε μας είναι η πιο ατόφια απόδειξη της αξίας ενός οικογενειακού κρεοπωλείου με έτος ίδρυσης το 1954.

Μαρκουλάκης: Απάκι, λουκάνικα και κρέατα με κρητική σφραγίδα

Σταθήκαμε τυχεροί να δοκιμάσουμε τα προϊόντα μιας κρητικής οικογενειακής επιχείρησης, που αξίζει τον κόπο να γνωρίσει κανείς, γιατί μας αρέσει να αναζητούμε το τοπικό και αυθεντικό, όπου και αν βρίσκεται. Την αφορμή έδωσε το απάκι τους: Το παραδοσιακό αλλαντικό της Κρήτης, στο οποίο ο Παντελής Μαρκουλάκης αποφάσισε να δώσει μια σύγχρονη εκδοχή, συνδυάζοντας την παράδοση με τη δυνατότητα ευρύτερης, καθημερινής χρήσης του. Εμπιστεύτηκε τον σεφ Βασίλη Λεωνίδου για την ανανέωση της συνταγής του, και το αποτέλεσμα άρεσε πολύ όχι μόνο στο κρητικό κοινό, αλλά… και σ’ εμάς.

Τα κομμάτια χοιρινής μπριζόλας μαρινάρονται με ντόπιο ξύδι και μπαχαρικά και κατόπιν καπνίζονται σε ειδικό μηχάνημα, σε ξύλα οξιάς με φασκόμηλο. Χρησιμοποιούν ρίγανη και θρούμπι μαζεμένα από τους ίδιους, και μπαχαρικά: κίμινο, πάπρικα και μπαχάρι. Έχει ήπια, ελαφρά ξυδάτη γεύση και απαλές νότες καπνίσματος, είναι νόστιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε σάντουιτς, σε στραπατσάδα, για καθημερινό σνακ, γιατί αρέσει στα παιδιά, αλλά βέβαια και σαν μεζές για τη ρακή. Ανάλογο αλλά πιο «ελαφρύ» είναι και το απάκι από κοτόπουλο, ζουμερό και νόστιμο, ελαφρά ξυδάτο κι είναι ένας ωραιότατος τρόπος να εξοικειώνονται κυρίως τα παιδιά με τις παραδοσιακές γεύσεις.

Μαρκουλάκης: Απάκι, λουκάνικα και κρέατα με κρητική σφραγίδα
Πρωτότυπο και ιδανικό για παιδιά το απάκι κοτόπουλο

Στα τοπικά τους προϊόντα να προσθέσουμε ακόμα τα ξυδάτα παραδοσιακά λουκάνικα, που παρασκευάζουν με την οικογενειακή τους συνταγή, όπως και το σύγκλινο. Το κρεοπωλείο διαθέτει αποκλειστικά κρέατα από την Κρήτη καθώς και χωριάτικα κοκκόρια, ενώ μπορεί να πετύχει κανείς και κάτι πιο σπάνιο, όπως ο κρητικός τράγος - ένα πεντανόστιμο κρεατικό, που έτυχε να δοκιμάσω σε εστιατόριο της Σαντορίνης. Γιατί η επιχείρηση, γνωστή για την παράδοση και την ποιότητά της, προμηθεύει κρέατα και αλλαντικά σε αρκετά εστιατόρια εντός και εκτός Κρήτης. Ακόμα, διαθέτει τοπικά τυριά από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, που δύσκολα βρίσκεις εκτός του νησιού.

Με ιστορία από το 1954, το κρεοπωλείο Μαρκουλάκη έχει περάσει στην τρίτη γενιά

Η ιστορία του κρεοπωλείου Μαρκουλάκη φτάνει πολύ πίσω, με το κρεοπωλείο αρχικά να «συγκατοικεί» με καφενείο, από τον παππού Μαρκουλάκη το ’42, μέσα στον πόλεμο… Το 1965 ο υιός Γιώργος Μαρκουλάκης διαχώρισε το καφενείο και από το 1975 το λειτουργεί πλέον αποκλειστικά σαν κρεοπωλείο. Στο ίδιο σημείο πάντα, το κατάστημα εκσυγχρονίζεται -διαθέτει και ψυγείο ωρίμανσης- τα προϊόντα πληθαίνουν και τα τελευταία χρόνια τα ηνία έχει πάρει η τρίτη γενιά, ο Παντελής Μαρκουλάκης. Πολλά από τα έτοιμα παρασκευάσματα έχουν την υπογραφή του σεφ Βασίλη Λεωνίδου, με τον οποίο συνεργάζονται.

Είναι, τέλος, σημαντικό να αναφέρουμε την οικειότητα και την εμπιστοσύνη που εμπνέει η παραδοσιακή κρητική τους εξυπηρέτηση. Μπορεί κανείς να τους παραγγείλει τηλεφωνικά κάθε προϊόν του καταστήματος για αποστολή, ακόμα και τα τυριά που εμπορεύονται.

«Κρεοπωλείο Μαρκουλάκη»
Λεωφόρος Μάχης της Κρήτης 146, Ρέθυμνο
τηλ. 2831028025

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.