Follow us

Φύλλα περέκ για νοστιμιές στα γρήγορα

Από την ποντιακή παράδοση στην κουζίνα μας, τα αέρινα φύλλα περέκ είναι ο πρακτικός τρόπος να ετοιμάσεις μια πίτα, μια πίτσα ή ένα απλό σνακ στη στιγμή.

Φύλλα περέκ για νοστιμιές στα γρήγορα

Η βορειοελλαδίτικη «Αγροζύμη», γνωστή μας από τα εξαιρετικά της ζυμαρικά και προϊόντα σταριού, παράγει πλέον και τα ποντιακά φύλλα περέκ: λεπτά, προψημένα φύλλα ζύμης, έτοιμα για πολλές χρήσεις. Πολύ καλό νέο. Γιατί όταν έχεις στην κουζίνα σου φύλλα περέκ, φτιάχνεις «στο λεπτό» μια τυρόπιτα ή μια μυζηθρόπιτα στο τηγάνι, τα χρησιμοποιείς ψημένα σαν «νάτσος» για σνακ, τα βάζεις στο τραπέζι για συνοδεία του φαγητού, αλλά έχεις στα γρήγορα και μια βάση για πίτσα! Κι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο παραπάνω, φτιάχνεις κι έναν ιδιαίτερο «μπακλαβά» - μια χαρά ακούγεται.

Με ιστορική καταγωγή από τον Πόντο και την Καππαδοκία, τα δαντελένια φύλλα περέκ ήταν μια λύση για διευκόλυνση της νοικοκυράς που, τα παλαιότερα χρόνια, έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι σε αγροτικές δουλειές. Ήταν ο τρόπος να ετοιμάσουν χωρίς καθυστέρηση ένα φαγητό για την οικογένεια. Στον Πόντο τα ονόμαζαν «φυλλωτά», ενώ περέκ ήταν το όνομα της πίτας που έφτιαχναν με αυτά, ενώ στην Καππαδοκία περέκ έλεγαν τα ίδια τα προψημένα φύλλα. Ήταν μια ζύμη απλή, με αλεύρι, νερό και ελάχιστο αλάτι, που την άνοιγαν σε λεπτό φύλλο. Τα φύλλα κατόπιν ψήνονταν ένα-ένα στο «σάτζι», ένα κυρτό μεταλλικό σκεύος που ακουμπούσε στη φωτιά. Έτσι προψημένα, τα διατηρούσαν όλο τον χρόνο, έτοιμα για χρήση. Με τα ίδια υλικά τα παρασκευάζει και η Αγροζύμη, χωρίς κανένα συντηρητικό ενώ διατηρούνται για πολύν καιρό.

Φύλλα περέκ για νοστιμιές στα γρήγορα

Πώς τα χρησιμοποιούμε: περνάμε τα φύλλα στιγμιαία κάτω από τη βρύση, στραγγίζουμε και χρησιμοποιούμε. Σε πολλές συνταγές χρειάζονται ένα ελαφρύ ράντισμα με ελαιόλαδο (καλύτερα με σπρέι). Δεν μας ενδιαφέρει αν θα σπάσουν στο ταψί, γιατί στο ψήσιμο ενώνονται πάλι. Τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα, σπασμένα ή κομμένα σε κομμάτια.

Μερικές ιδέες: Για ένα νόστιμο σνακ που θα συνοδέψει διάφορα ντιπ, ψήνουμε ένα φύλλο περέκ ραντισμένο με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και μυρωδικά ή μπαχαρικά (θυμάρι, πάπρικα, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο κλπ) και όταν ροδίσει το βγάζουμε και το σπάζουμε σε μικρά κομμάτια, σαν νάτσος. Για ένα διαφορετικό «τοστ», καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τις πλάκες της τοστιέρας και ψήνουμε ένα κομμάτι φύλλο ελαφρά βρεγμένο για 3’, κάνουμε το ίδιο με ένα δεύτερο, κλείνουμε στα δυο φύλλα το τυρί που θέλουμε χοντροτριμμένο και ξαναψήνουμε το τοστ μέχρι να λιώσει το τυρί. Για να φτιάξουμε μια βάση πίτσας χρησιμοποιούμε 3 φύλλα: βάζουμε στο ταψί ένα-ένα τα φύλλα βρεγμένα από τη μια πλευρά και λαδωμένα από πάνω. Απλώνουμε τα υλικά που θέλουμε στην επιφάνεια του τελευταίου φύλλου και ψήνουμε. Με παρόμοιο τρόπο γίνεται και μια γρήγορη τυρόπιτα σε λαδωμένο τηγάνι, με θρυμματισμένη φέτα για γέμιση. Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο www.agrozimi.gr

Δυο λόγια για την Αγροζύμη (Αραβησσός Πέλλας, 2382099318 – 99316): η οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου (προσφύγων από τη Μ.Ασία) ξεκίνησε το 1980 στην Αραβησσό της Πέλλας με δικό της αλευρόμυλο, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αρτοποιία της προηγούμενης γενιάς. Αρχικά παρήγαγε σιτάρι, πλιγούρι, τραχανά σταρένιο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στον χώρο των ζυμαρικών με χυλοπίτες, αλευρένιο τραχανά και μια πλούσια γκάμα προϊόντων. Ο μεγάλος εκσυγχρονισμός γίνεται το 2010 με νέο εργοστάσιο και μεγαλύτερη παραγωγή, αποτέλεσμα της αποδοχής που είχαν τα προϊόντα από το κοινό. Χρησιμοποιούν πάντα σιτηρά από επιλεγμένους παραγωγούς της Β. Ελλάδας.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.