Follow us

Γραβιέρα Αγράφων Π.Ο.Π.

Γραβιέρα Αγράφων Π.Ο.Π.

Η γραβιέρα Αγράφων έχει μακρά ιστορία. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο τυρί τύπου γραβιέρας που παρασκευάστηκε στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία του γεωπόνου Ραϋνόλδου Δημητριάδη, στα πρότυπα της ελβετικής Gruyère.

Eίναι ίσως η καλύτερη ελληνική γραβιέρα, αν και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Ένα τυρί πλούσιο και μεστό, με ευχάριστη γεύση φρέσκου γάλακτος, νότες βοτάνων, ελαφριά γλυκύτητα και μια υπέροχη βουτυράτη επίγευση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τα χρωστάει στη χλωρίδα της περιοχής των Αγράφων, καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται εκεί. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, στο οποίο επιτρέπεται να προστεθεί μέχρι 30% κατσικίσιο, ωριμάζει το λιγότερο επί 3 μήνες (συνήθως 6) και έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1996.

Γιατί δεν το συναντάμε συχνά; Παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα η οποία εξαντλείται γρήγορα, καθώς οι παραγωγοί είναι δυστυχώς ελάχιστοι.

Το βρήκαμε 6μηνης ωρίμανσης στο Provence deli (e-shop: www.provence.gr) Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι, τηλ. 2108981435.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.