Follow us

Τα πολύτιμα προϊόντα του Σεπτέμβρη

O Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας περίεργος και γλυκόπικρος, που αφήνει πίσω του το καλοκαίρι με τις γλυκές αναμνήσεις και φέρνει την προσμονή για τη «νέα» σεζόν που ξεκινάει. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά σε αφθονία κάνουν λίγο πιο ομαλή την ένταξη μας στην καθημερινότητα με τη σπιρτάδα και τη φρεσκάδα τους.

Τα πολύτιμα προϊόντα του Σεπτέμβρη

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

#1 Αχλάδι

Τα πολύτιμα προϊόντα του Σεπτέμβρη

Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων ονομαζόταν στην αρχαιότητα «φρούτο των Θεών» και όχι άδικα... Στον απόηχο του καλοκαιριού, βασιλεύουν τα αχλάδια, φρούτα συνυφασμένα με το ξεκίνημα του φθινοπώρου. Ο ήλιος και η ξηρασία της ζεστής εποχής που προηγήθηκε, συμπύκνωσαν τους χυμούς τους και τους έδωσαν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Φρούτο που μπορεί να διατηρηθεί πολλούς μήνες και να το γευόμαστε σχεδόν όλο τον χρόνο, αν και ευδοκιμεί καλύτερα μετά το καλοκαίρι. Επιλέγουμε τα πιο σκληρά αχλάδια, προσέχουμε να μην έχουν γδαρσίματα και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο (χωρίς να τα πλύνουμε) για περίπου 1-2 εβδομάδες.

#2 Σταφύλι

Ο Σεπτέμβρης θα μπορούσε άνετα να είναι ο καθεαυτού μήνας των σταφυλιών. Ξυπνάει μνήμες από τους τρύγους που πήγαιναν μαζί με το πετιμέζι, τη μουσταλευριά στην κατσαρόλα και τα μουστοκούλουρα. Αίσθηση πραγματικής αφθονίας με όλες τις ρώγες, λευκές, κόκκινες, μαύρες, που συνωστίζονται γύρω από το κεντρικό κοτσάνι του τσαμπιού. Η τραγανότητα και ο συνδυασμός της γλυκιάς και όξινης γεύσης τους, τα κάνει ένα τέλειο σνακ και τους δίνει θέση και στο μαγείρεμα. Στην Ελλάδα τα γλυκά με το σταφύλι μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις γευστικές μας συνήθειες και παραδόσεις, βάζοντας φυσικά το γλυκό του κουταλιού σταφύλι στην πρώτη θέση. Τραγανό, μυρωδάτο και γλυκό, ο βασιλιάς των γλυκών με σταφύλι κερδίζει επάξια τις εντυπώσεις και τους επαίνους στις γευστικές δοκιμές όλου του χρόνου.

#3 Πράσο

Νοστιμότατο όλο το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα, το πράσο πάει παντού, στην κυριολεξία. Φθηνό, εύκολο στη συντήρηση και πολύ νόστιμο αν μαγειρευτεί σωστά. Όταν τα αγοράζουμε προσέχουμε να είναι όσο πιο ανοιχτόχρωμα γίνεται (φωτεινό πράσινο χρώμα στην κορυφή τους) και το λευκό κομμάτι τους να είναι μεγάλο μιας και αυτό μαγειρεύουμε. Το πράσο μπορεί να δώσει ένταση και γεύση στις σούπες μας, να γίνει τέλειο συνοδευτικό στα πιάτα μας και φυσικά να γίνει fondue για να συνοδεύσει ψαρονέφρι ή ψάρι ψητό. Για να μείνουν φρέσκα τα πράσα μας μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο σε μια σακούλα για τρόφιμα αφού πρώτα τα τυλίξουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.

#4 Κολοκύθα

Η βασίλισσα της εποχής και αρχηγός στα πρωτοβρόχια, κάνει ήδη την εμφάνιση της και μας προετοιμάζει γευστικά για το φθινόπωρο που έπεται. Η κίτρινη κολοκύθα έχει ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα όλων των λαχανικών μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές. Ενδεικτικά ο πουρές κολοκύθας μπορεί να συνδυάσει υπέροχα τα κρεατικά μας, η σούπα με κολοκύθα και κάστανο καθώς και η γλυκιά πίτα με κολοκύθα και σταφίδα είναι μερικές από τις προτάσεις που απαραιτήτως πρέπει να δοκιμάσετε.

#5 Παντζάρι

Έντονο χρώμα, μοναδική γεύση και πολύτιμο λαχανικό για τον οργανισμό, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε να απολαύσουμε τα παντζάρια μας ωμά, βρασμένα ή ψητά. Πρέπει πάντα να τα πλένουμε πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε μιας και μεγαλώνουν μέσα στο έδαφος απορροφώντας ναι μεν θρεπτικά στοιχεία αλλά μπορεί και άλλα, πιο βλαβερά για εμάς όπως τα φυτοφάρμακα. Αν θέλουμε να τα βράσουμε κόβουμε τα φύλλα, πλένουμε πολύ καλά τους βολβούς, τα βράζουμε και έπειτα τα ξεφλουδίζουμε. Αν τα προτιμάμε ωμά απλά καθαρίζουμε τη φλούδα με ένα μαχαίρι.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.