Follow us

Φλωρινέλα, ένα τέλειο τυρί για σαγανάκι!

Φλωρινέλα, ένα τέλειο τυρί για σαγανάκι!

Τη δοκιμάσαμε πάλι πρόσφατα στην πατρίδα της, τη Φλώρινα: ψημένη, μαστιχωτή, με απολαυστική τραγανή κρούστα, ήταν το τέλειο συνοδευτικό για το τσίπουρο. Η φλωρινέλα είναι ένα τυρί «νέας γενιάς» από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, δημιουργία του τυροκόμου Ανδρέα Δημητρίου. Tη λάνσαρε πριν μερικά χρόνια στο οικογενειακό τυροκομείο Δημητρίου, στο χωριό Μαρίνα της Φλώρινας, ονομαστό κυρίως για τη φέτα του πριν προχωρήσει σε νέα τυριά, πάντα από αιγοπρόβειο γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα στα ορεινά της περιφέρειας. Η φλωρινέλα είναι ένα ημίσκληρο τυρί σε κυλινδρικό σχήμα και προσφέρεται σε δύο εκδοχές, απλή και με πάπρικα, που είναι ελαφρά πικάντικο.

Η φλωρινέλα είναι φτιαγμένη για να καταναλώνεται μόνο ψημένη στο τηγάνι ή στη σχάρα, και μάλιστα χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, αφού η δική της είναι αρκετή για να δημιουργήσει μια χρυσαφένια κρούστα μέσα σε 2 λεπτά! Το τυρί λιώνει στο στόμα και είναι απολαυστικό σκέτο, μαζί με αβγά, σε σαγανάκια με σάλτσα που ζητάνε τυρί, σε συνδυασμό με λουκάνικα ή άλλα αλλαντικά.

Απλά, κόψτε φέτες του 1/2-1 εκατ. και ακουμπήστε τις σε αντικολλητικό τηγάνι για 2’ από κάθε πλευρά. Για τη σχάρα, οι φέτες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 2 εκ.. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολύ καλή πρόταση για την ώρα του μεζέ αλλά και για ένα μερακλίδικο κολατσιό.

Οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου βρίσκονται πλέον στο Αμύνταιο με την επωνυμία Γκρέκα.

2ο χλμ Αμυνταίου - Φλώρινας, τηλ. 2386020020

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.