Follow us

Ο Μυκονιάτης που ψήνει πίτες στα κάρβουνα

Πήραμε μια γεύση από τις άπαιχτες πίτες του Νικόλα Αντωνόπουλου που ψήνονται καθημερινά σε γάστρες και σας μεταφέρουμε τη ζηλευτή εμπειρία…

Ο Μυκονιάτης που ψήνει πίτες στα κάρβουνα

Αν σου έλεγα ότι στην πόλη μας υπάρχει ένα “τυροπιτάδικο” που οι πίτες του γίνονται με χειροποίητο λεπτότατο φύλλο (το ανοίγουν μπροστά σου), γεμίζονται με ολόφρεσκα και πρώτης ποιότητας υλικά και ψήνονται μέσα σε γάστρες στη χόβολη, θαρρώ πως θ΄αντιδρούσες όπως εγώ όταν μου το είπε φίλος συμπατριώτης του πρωτομάστορα, δηλαδή Μυκονιάτης: “τι λες τώρα!” Η δεύτερη πράξη ήταν φυσικά η επίσκεψη στο “Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα”. Όπου επαληθεύτηκαν όλα τα παραπάνω και συνάμα ανακαλύφθηκαν κι άλλα, και βέβαια το σημαντικότερο: οι γεύσεις.

Μια γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου διάλεξε ο Μυκονιάτης Νικόλας Αντωνόπουλος για να φωλιάσει το μεράκι του, σε μια εποχή σίγουρα δύσκολη. Αλλά αυτό που φτιάχνει με γνώση και αγάπη γρήγορα ξεχώρισε. Μάγειρας ο ίδιος, προτίμησε ν’ ασχοληθεί με τις αγαπημένες του πίτες -αλλά τι πίτες! Φτιαγμένες όπως θα τις έκανε ένας μερακλής ή μια καλή μαγείρισσα στο σπίτι και αργοψημένες με έναν ιδιόμορφο τρόπο, σε αυτοσχέδιες γάστρες στη χόβολη. Το αποτέλεσμα βγαίνει μπουκιά-μπουκιά στη γεύση και το πρόβλημα είναι ότι θέλεις να τις δοκιμάσεις όλες! 12 με 15 διαφορετικές πίτες την ημέρα, είναι και τύχη ποιες θα πετύχεις, γιατί τελειώνουν γρήγορα.

Ο Μυκονιάτης που ψήνει πίτες στα κάρβουνα

Ο πλαστός και η κρεμμυδόπιτα έδωσαν το όνομα στο μαγαζί, υπογραμμίζοντας από τη μια τη θεσσαλική παράδοση στις πίτες, από την άλλη τη μυκονιάτικη καταγωγή του Νικόλα. Ο γνωστός πλαστός ανεβαίνει εδώ σε άλλο επίπεδο, με μια καλοφτιαγμένη ζύμη από καλαμποκάλευρο και την απίστευτα μυρωδάτη γέμιση με χόρτα και μυρωδικά της εποχής, ταιριασμένα με σωστή ποσότητα φέτας: σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, μαϊντανός, άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο και λάπαθο όποτε υπάρχει, μια έκρηξη φρεσκάδας και αρωμάτων! Η ίδια ποικιλία συμμετέχει στη χορτόπιτα με τυρί και στη vegan τσουκνιδόπιτα μαζί με τσουκνίδα.

Η κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα πάλι, θα πω ότι είναι η νοστιμότερη που έχει τύχει να δοκιμάσω. Φτιαγμένη με την παραδοσιακή της τραγανή ζύμη έχει μια ισορροπημένη γέμιση από κρεμμύδια, τυροβολιά Μυκόνου και άνηθο, όλο νοστιμάδα. Και δεν υπάρχει τελειωμός… Για την κοτόπιτα στη γάστρα το κοτόπουλο ψήνεται στον φούρνο καθημερινά, η κιμαδόπιτα τα σπάει, ενώ στην ανοιχτή πίτα με γλυκιά κολοκύθα η γέμιση καραμελώνει υπέροχα.

Σάντουιτς με πολύ καλά υλικά και δικό τους χειροποίητο ψωμί, δικό τους τσουρέκι, μελόπιτα Μυκόνου, φυσικοί χυμοί και καφές συμπληρώνουν τον κατάλογο ενώ υπάρχουν και τραπεζάκια για να απολαύσετε την πίτα σας, που προσφέρεται κομμένη και συνοδεύεται από μια μικρή, νόστιμη σαλατούλα. Tip: υπάρχει ψυγείο με μυκονιάτικα τυριά από το τυροκομείο Mykonos Farmers για να πάρετε στο σπίτι!

Αν μπεις στην κουζίνα, οι σκεπασμένες με χόβολη γάστρες που ανεβοκατεβαίνουν στην πυροστιά θα σε μεταφέρουν σε άλλο τόπο. Αλλά και τα ταψιά με τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα μυρωδικά, έτοιμα να γίνουν γέμιση, φανερώνουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή που δύσκολα συναντάς σε μαγαζί, πολύ περισσότερο αυτής της κατηγορίας. Ο Νικόλας Αντωνόπουλος στο πόδι καθημερινά από το πρωί, με χαμόγελο και ομιλία που βγάζουν την αγάπη του γι αυτό που κάνει. Τυροπιτάδικο είπαμε; Ναι, ένα τυροπιτάδικο που σέβεται το αντικείμενό του και σίγουρα δεν έχει ταίρι στην πόλη.

“Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα” Κνωσού 5 Π.Φάληρο τηλ. 210 9596230

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.