Follow us

Σαρανταβότανο: το μαγικό μείγμα βοτάνων από την Κρήτη στο φλιτζάνι μας

Ένα μείγμα βοτάνων συνυφασμένο με την κρητική παράδοση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Σαρανταβότανο: το μαγικό μείγμα βοτάνων από την Κρήτη στο φλιτζάνι μας

Τ΄όνομά του χάνεται στο βάθος του χρόνου, οι ιδιότητές του χρησίμεψαν στη λαϊκή ιατρική αγγίζοντας και τη μαγεία, το μάζεμά και η παρασκευή του είναι μια ιεροτελεστία. Το Σαρανταβότανο ή Σαραντοδέντρι είναι ένα μείγμα βοτάνων συνυφασμένο με την κρητική παράδοση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Οι παλαιότερες κρητικές μεταδίδουν τη συνταγή στις νεότερες, κάποιες από τις οποίες εξακολουθούν να το παρασκευάζουν μαζεύοντας υπομονετικά τα βότανα, σύμφωνα με τους κανόνες: μαζεύονται στην εποχή τους το καθένα, σε περιοχές όσο γίνεται παρθένες, μακριά από ζώα και κίνηση. Το Σαρανταβότανο παλιότερα υπήρχε σε κάθε σπίτι. Το χρησιμοποιούσαν απαραίτητα στο νερό του πρώτου λουτρού του νεογέννητου, σε δερματικές παθήσεις, σαν ηρεμιστικό, καθημερινά για τη στοματική υγιεινή, καλωπιστικά στο πρόσωπο και στα μαλλιά.

Στην ουσία, πρόκειται για τις «ενωμένες δυνάμεις» των φαρμακευτικών και αρωματικών βοτάνων και φυτών που το αποτελούν, με ιδιότητες αντισηπτικές, ηρεμιστικές, χωνευτικές, επουλωτικές, αποτοξινωτικές, αντιβακτηριακές, ακόμα και αφροδισιακές. Όλα μαζί συνθέτουν ένα ιαματικό ρόφημα προερχόμενο κατ’ ευθείαν από τη φύση. Κι επειδή στην εποχή μας αποζητάμε όλο και περισσότερο το φυσικό και το αγνό, η τυποποιημένη μορφή του με το όνομα, που μόλις κυκλοφόρησε με αυθεντική συνταγή, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, καθώς δεν έχουμε όλοι συγγενείς στην Κρήτη!

Bρήκαμε, λοιπόν το Sarantabotano σε καλαίσθητη συσκευασία, με τη σχετική πληροφόρηση επάνω, ονομαστικά και τα 40 βότανα που το αποτελούν. Από τα πιο χαρακτηριστικά οφέλη του Σαρανταβότανου, όπως μας τονίζει η παρασκευάστρια Νεκταρία Κοκκινάκη, είναι πως βοηθάει στο άγχος και την ένταση, στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Όπως τονίζει, «κρύβει τη δύναμη της κρητικής γης».

Σαρανταβότανο: το μαγικό μείγμα βοτάνων από την Κρήτη στο φλιτζάνι μας

Πριν μιλήσουμε για τη γεύση, ας πούμε για την υφή των βοτάνων, που είναι ενδεικτική της ποιότητας: κομματάκια φύλλων ή ολόκληρα μπουμπουκάκια, απαλά και σωστά αποξηραμένα, που όταν μουλιάσουν σχεδόν ζωντανεύουν. Η γεύση του Σαρανταβότανου σου φέρνει μια αρχέγονη αίσθηση παρθένας φύσης, που σε μεταφέρει κατ’ ευθείαν στην κρητική ύπαιθρο. Κάθε γουλιά σου θυμίζει κάτι, προφανώς κρυμμένο ανάμεσα στα 40 βότανα, που δύσκολα προσδιορίζεις, ενώ στο σύνολο, μαζί με τα αρώματα βγάζει μια αισθησιακή τσαχπινιά. Εξαιρετικό στο είδος του αφέψημα. Και βέβαια, θεραπευτικό. Η ιδέα και η υλοποίηση της τυποποίησης του Σαρανταβότανου ανήκει στην κρητικοπούλα Νεκταρία Κοκκινάκη, γνωστή και πέρα από τα όρια της Κρήτης για τις παραδοσιακές συνταγές του μαγειρικού blog της, αλλά και από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της σε πρωινές εκπομπές της TV. Της πήρε καιρό για να πραγματοποιήσει το εγχείρημα και φαίνεται ότι το πέτυχε. Η Νεκταρία Κοκκινάκη ανήκει στο αξιέπαινο εκείνο κομμάτι της νέας γενιάς, το οποίο πασχίζει να διατηρήσει και να διαδώσει τη γαστρονομική μας κληρονομιά. Μεγαλωμένη στο Λασίθι, είναι αφιερωμένη στην Κρήτη και την παράδοσή της, μέσα από τις οικογενειακές συνταγές και την ιστορία τους, τα υλικά της κρητικής γης και τη χρήση τους.

Το Σαρανταβότανο κυκλοφορεί σε 3 τύπους, το κλασικό, με λεμόνι, με κανέλα και γαρύφαλλο. Προτείνεται να καταναλωθεί σαν αφέψημα, δηλαδή να βράσει μέσα στο νερό. Παρ’ όλα αυτά, το δοκίμασα και σαν έγχυμα, βυθίζοντάς το σε καυτό νερό για λίγα λεπτά όπως το τσάι, πράγμα που μου έδωσε μια πιο λεπτή και αρωματική αίσθηση. Αποτελείται από τα εξής βότανα: Πεντάνευρο, τσάι του βουνού, θυμάρι, θρύμπα, αγριάδα, φασκόμηλο, χαμομήλι, μπετούλα, φλισκούνι, δενδρολίβανο, αρμπαρόριζα, μελισσόχορτο, πέταλα τριαντάφυλλου, κράταιγο, φύλλα ταραξάκο, βάτο, δάφνη, λεβάντα, δυόσμο, ματζουράνα, μέντα, δίκταμο, μολόχα, πολυκόμπι, αμαμελίς, πορτοκάλι, σπαθόχορτο, μαϊντανό, σέλινο, βασιλικό, κισσό, πασιφλόρα, άνθη αχιλλέα, λαδανιά, καλέντουλα, αψιθιά, φύλλα γιασεμιού, αγριμόνιο, αντωνιάδα, φύλλα γαϊδουράγκαθου. Προς το παρόν, το προμηθευόμαστε από το site του: www.sarantaboto.gr (fb: sarantabota.gr – σαρανταβότανο & Instagram: Sarantabotano

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.