Follow us

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΝΟΣ ΕΞΩ

Aπό ταβέρνες μέχρι Michelin-άτα εστιατόρια κι από ethnic καντίνες μέχρι food markets, το φαγητό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή. Ακόμη κι αν χρειάζεται μερικές φορές να το απολαμβάνεις solo. Ναι, μόνος σου.

Ξέρω, το φαγητό είναι καλύτερο όταν το μοιράζεσαι και το να δημιουργείς στιγμές μαζί με άλλους γύρω από ένα τραπέζι αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα αλλά μία από τις πραγματικές πολυτέλειες της σύγχρονης ζωής είναι ο χρόνος που έχεις αποκλειστικά με τον εαυτό σου πάνω από ένα καλομαγειρεμένο πιάτο - ή και περισσότερα. Μία όαση χαλάρωσης στην έρημο των μοντέρνων ρυθμών της καθημερινότητας.

Κάθεσαι στο μπαρ ή δίπλα στο παράθυρο, κλείνεις για λίγο το κινητό σου, χαλαρώνεις, κοιτάς τι γίνεται γύρω σου. Μέχρι, αυτή τη μυσταγωγία σιωπής να διακόψει ο σερβιτόρος με την κλασική ερώτηση: "Θα είστε μόνος;". Για να λάβει καταφατική απάντηση σχεδόν αμέσως.

Ένα Martini είναι ίσως το ιδανικότερο γι' αυτές τις περιπτώσεις: κάτι δυνατό, που πίνεται αργά. Αν πάλι προτιμάς το κρασί, να είσαι σίγουρος ότι μπορεί λίγο αργότερα να προχωρήσεις και στο δεύτερο ποτήρι. Οπότε καλύτερα Martini, εδώ ήρθες για να φας και όχι για να πιεις, μην το ξεχνάς. Κάπου εδώ, θα πρέπει να ξέρεις πως κάθε σοβαρό εστιατόριο θα δεχθεί τον solo eater με ανοιχτές αγκάλες - δεν είναι λίγα μάλιστα εκείνα που θα σου προσφέρουν από μόνα τους ένα κρασί ή ένα ποτό. Απόλαυσέ το, με μερικές ματιές στην εφημερίδα σου, στο περιοδικό ή ακόμη και σε κάποιο βιβλίο. Βιογραφία, μυθιστόρημα - δεν έχει σημασία τι.

Και έπειτα το φαγητό. Τι να επιλέξει κάποιος που θα φάει μόνος του; Σε έναν (εστιατορικό) κόσμο που σχεδόν τα πάντα είναι σχεδιασμένα στη λογική του sharing, γιατί κάποιος να μην τα θέλει όλα για τον εαυτό του; Και τι στο καλό πρέπει να επιλέξει για να γίνει ευτυχισμένος έστω και πρόσκαιρα; Σε αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, όλα έχουν να κάνουν με το γούστο αλλά και το μέρος που έχεις επιλέξει να επισκεφτείς. Κοινώς, παίρνεις ότι σου αρέσει και επιτάσσει η όρεξή σου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ζητήσεις περισσότερα από όσα μπορείς να καταναλώσεις. Το ξέρεις ότι έχεις παραγγείλει πολλά, το γνωρίζει και ο άνθρωπος του service και φυσικά θα σου το πει. Και όχι, δεν έχεις κάνει λάθος. Είναι άλλωστε στην ανθρώπινη φύση να αριστεύει στην απληστία. Ακόμη κι αν μιλάμε για φαγητό, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα μόλις άτομο.

Δεν υπάρχει καμία ντροπή ή κανένα απολύτως στίγμα στο να τρως μόνος σου έξω. Τα χρήματα που θα δώσεις είναι τα ίδια, όπως και το tip. Άσε που μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι το φαγητό έχει καλύτερη γεύση, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα της παρέας.

Το κυριότερο όμως είναι πως η ανάπαυλα από την κοινωνική ζωή σε μία από τις χαρακτηριστικότερες συνήθειές της, θα ενεργοποιήσει περαιτέρω τα αισθητήρια της αντίληψής σου για τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.