Follow us

Γιατί η πίτσα είναι πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα

ΠΙΤΣΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές και διαχρονικές διαμάχες γύρω από το θείο δώρο που ονομάζεται πίτσα. Είναι η ναπολιτάνικη η καλύτερη του πλανήτη; Γιατί κάποιοι δηλώνουν πιστοί οπαδοί της Detroit-style; Είναι νοστιμότερη κρύα, το επόμενο πρωί; Σχετικά με το τελευταίο λοιπόν, η επιστήμη παίρνει θέση και ναι, είναι αυτό που νομίζεις. Υπάρχουν λόγοι που η απόλαυση της πίτσας είναι μεγαλύτερη έπειτα από ένα δροσερό βράδυ στο ψυγείο ή στο τραπέζι της κουζίνας. Τότε που η μοτσαρέλα και η σάλτσα ντομάτας έχουν ηρεμήσει, χωρίς να καραδοκεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων στον ουρανίσκο.

Η επιστήμη λοιπόν ταυτίζεται με όλους εκείνους που δεν έχουν κανέναν απολύτως δισταγμό να φάνε ένα ή περισσότερα κομμάτια αμέσως μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι, νωρίς το πρωί. Ο Dr. Maureen Cooper, καθηγητής Χημείας των Τροφίμων στο σκωτσέζικο πανεπιστήμιο του Stirling, έπειτα από μία εμπειρική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η πίτσα είναι πιο νόστιμη κρύα και η αιτία είναι η σάλτσα της.

Σύμφωνα με τον Dr. Cooper, η ζυμαρένια βάση της πίτσας διαθέτει ίνες που παγιδεύουν νερό, που του απαγορεύουν να επεκταθεί στην επιφάνειά της και να την κάνουν πλαδαρή. Η σάλτσα ντομάτας από την πλευρά της βοηθά κάποιες ποσότητες νερού να ενωθούν με τα λιπαρά και τα έλαια των άλλων συστατικών μίας πίτσας. Λειτουργεί δηλαδή ως "φίλτρο" για το λίπος και τα έλαια του τυριού στην επιφάνεια και την ευρύτερη επαφή τους με το ζυμάρι. Κάτι που σταδιακά οδηγεί στην καλύτερη συντήρηση τόσο του τυριού όσο και των υπόλοιπων toppings αλλά και στην περαιτέρω ανάδειξη της γεύσης τους.

Γιατί η πίτσα είναι πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα
ΠΙΤΣΑ 1

"Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει το λάδι και άλλα υγρά που μένουν στο πιάτο, όταν σερβίρεται μία πίτσα που μόλις βγήκε από το φούρνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό δεν έχει αναμειχθεί ακόμη με το λάδι ή αυτό έχει γίνει σε υπερβολικό βαθμό" έχει εξηγήσει απλοϊκά παλαιότερα ο Dr. Cooper σε δηλώσεις του στο BBC.

Το γεγονός δε, πως η κρύα πρωινή πίτσα της προηγούμενης ημέρας είναι ένα από τα καλύτερα αντίδοτα στο hangover καθιστά σχεδόν επιτακτική την κατανάλωσή της. Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.