Follow us

Ένας σύντομος οδηγός της nikkei κουζίνας

ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΙΚΕΙ

Tα τελευταία χρόνια, η περουβιανή κουζίνα είναι μία από εκείνες που απασχολούν ιδιαίτερα τον κόσμο της γαστρονομίας. Η αρχή είχε γίνει όταν ο Ferran Adrià πριν από περίπου 7 χρόνια κατέληξε στο ότι το Περού μπορεί και να έκρυβε το κλειδί για την κουζίνα του μέλλοντος, με τον Alain Ducasse να δηλώνει περίπου την ίδια περίοδο ότι η χώρα της λατινικής Αμερικής είναι ο επόμενος hot προορισμός του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη. Το 2014, το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής (Culinary Institute of America) ανακήρυξε τη χρονιά ως έτος της περουβιανής κουζίνας, με τους Adria και Gaston Acurio (ο πιο γνωστός Περουβιανός σεφ και ambassador της κουζίνας της χώρας του) να γυρίζουν το ντοκιμαντέρ Peru Sabe, που κατέγραφε την γαστρονομική επανάσταση του Περού καθώς και την ανάπτυξη που έφερε το κομμάτι του φαγητού στην χώρα.

Επιπλέον, όλο και περισσότερα εστιατόρια της Λίμα έκαναν την εμφάνισή τους στην ετήσια λίστα με τα 50 κορυφαία του πλανήτη (World’s 50 Best Restaurants), το Περού για 5 συνεχόμενα έτη κερδίζει το βραβείο του Best Culinary Destination in Latin America στα Word Travel Awards και το National Geographic συγκαταλέγει την περουβιανή πρωτεύουσα στους 10 κορυφαίους διαχρονικά γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000 παιδιά και νέοι στο Περού των 30.000.000 κατοίκων να κάνουν γαστρονομικές σπουδές, αφήνοντας στην άκρη το ανέκαθεν όνειρο κάθε Λατινοαμερικάνου: να γίνουν δηλαδή ποδοσφαιριστές. Στα μέρη μας από την άλλη, η συγκεκριμένη τάση έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή της τα τελευταία 2 χρόνια, έχοντας όμως κάποιους πολύ σημαντικούς εκπροσώπους - όπως ο Δημήτρης Κατριβέσης ή το εστιατόριο Nikkei.

Όπως αντιλαμβάνεσαι το hype είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο. Εμείς σου παρουσιάζουμε μια λίστα με μερικά από τα βασικότερα προϊόντα και υλικά της περουβιανής κουζίνας για να γνωρίζεις τουλάχιστον τι πάνω-κάτω παίζει.

Οι πατάτες

Ένας σύντομος οδηγός της nikkei κουζίνας

Ναι, μιλάμε για κάτι που χρησιμοποιείται παντού. Στο Περού όμως παράγουν πάνω από 3.000 διαφορετικές ποικιλίες πατάτας, πολύ πλούσιες σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και καροτενοειδή) και μάλιστα σε αρκετά διαφορετικά χρώματα. Έτσι, μεταξύ άλλων, συναντά κάποιος την ποικιλία Leona με το μπλε εσωτερικό, την Qeqorani που είναι και οι γνωστότερες (οι περίφημες μωβ πατάτες), την Peruanita που έχει ροζ φλούδα και κίτρινο εσωτερικό και την μαύρη πατάτα Amachi. Κάθε μία από αυτές μπορεί να μαγειρευτεί όπως οποιαδήποτε άλλη πατάτα.

Kiwicha

ΚΙΒΙΤΣΑ

Οι σπόροι του περουβιανού αμάραντου θεωρούνται superfood και έχουν πολύ υψηλή διατροφική και φαρμακευτική αξία. Δεν είναι τυχαία άλλωστε από τα βασικότερα συστατικά στις δίαιτες των αστροναυτών. Προέρχονται από ένα φυτό που ανθίζει στις Άνδεις και είναι πάρα πολύ πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και αμινοξέα. Μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει σε σαλάτες ή ακόμη και μέσα στο αλεύρι.

Οι πιπεριές τσίλι

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΣΙΛΙ

Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την περουβιανή κουζίνα είναι η αψάδα των γεύσεών της και ασφαλώς το πικάντικο άγγιγμα σε αυτές, κάτι που οφείλεται στις πιπεριές τσίλι. Το Περού θεωρείται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη πολυμορφία καλλιεργούμενων καυτερών πιπεριών: cayenne, jalapeños και chiltepin είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλειοψηφία των πιάτων της εν λόγω γαστρονομικής κουλτούρας.

Lucuma

ΛΟΥΚΟΥΜΑ

Δεν μιλάμε για λουκουμάδες αλλά για το κατά πολλούς νέο αβοκάντο. Προφέρεται λούκουμα, είναι φρούτο και αποτελεί τον καρπό ενός δέντρου που φύεται σε υψόμετρο από 1.000 έως 2.400 μέτρα, κυρίως στις Άνδεις, με το Περού να είναι ο κύριος παραγωγός του (το συναντά κάποιος και στην Χιλή). Συχνά το αποκαλούν και χρυσό των Ίνκας, με την γεύση του να είναι ιδιαιτέρως γλυκιά και απαλή -θυμίζει σφένδαμο- και η υφή του αρκετά κρεμώδης.

Σοκολάτα

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τα κακαόδεντρα του Περού παράγουν μέχρι και 20 διαφορετικά αρώματα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός από εξαιρετικό καφέ, να δημιουργούνται και θαυμάσιες σοκολάτες. Το περουβιανό κακάο είναι πολύ πλούσιο σε φυτοστερόλες, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και παρέχει υψηλές δόσεις ενέργειας σε αυτόν που το καταναλώνει.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.