Follow us

Εποχή για κάστανα!

Εποχή για κάστανα!

Ο καστανάς με τη φουφού του, πεζοδρόμιο γωνία... Εικόνα-κλισέ της εποχής, αγαπημένη, από τις λίγες που έχουν απομείνει να μας συνδέουν με τον "παλιό κόσμο". Με το χάρτινο χωνάκι να σου ζεσταίνει τα χέρια και την άπαιχτη μυρωδιά του ψημένου κάστανου, σκέφτεσαι ότι είναι το τρόφιμο-σύμβολο φθινοπώρου και χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι αλλά και γιορτινές στιγμές. Για τους λάτρεις τους -και είναι πολλοί- δεν υπάρχει ωραιότερο "κέρασμα" από ένα σωστό μαρόν γκλασέ στο χρυσόχαρτό του, ενώ το απόλυτο χειμωνιάτικο γλυκό ονομάζεται Μον Μπλαν (Λευκό Όρος) και είναι κρέμα κάστανου με σαντιγί, σκέτο ή σε εκδοχή τούρτας. Γλυκά ευρωπαϊκής προέλευσης, που εδώ και δεκαετίες έχουν υιοθετηθεί στην εγχώρια ζαχαροπλαστική, θεωρούνται κλασικά και ενδεικτικά της ποιότητας του ζαχαροπλαστείου....

Για τους νέους στην κουζίνα, θα πούμε ότι τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν καθαρίζονται ακόμα ζεστά. Για να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε τηγάνι-ψηστιέρα πρέπει οπωσδήποτε να τα χαράξουμε με κοφτερό μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος. Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου. Αν αγοράσετε έτοιμη κρέμα ή πουρέ, θα προτιμήσετε μόνο τα άριστης ποιότητας, που βρίσκουμε σε ορισμένα ζαχαροπλαστεία, για να έχετε σωστή γεύση κάστανου. Διαφορετικά, είναι καλύτερα -και οικονομικότερα- να τα φτιάξετε στο σπίτι πολύ εύκολα, φτάνει να διαθέτετε την ώρα για το καθάρισμα.

Τα κάστανα συντροφεύουν και φαγητά, πλουτίζοντας το πιάτο με τη γήινη, γλυκιά γεύση τους. Για να συνοδέψετε κρέατα ή πουλερικά, θα τα μαγειρέψετε με λάχανο, πατάτες, καρότα ή λαχανάκια Βρυξελλών, ή σε μορφή πουρέ, αφού τα έχετε σιγοβράσει καθαρισμένα σε ζωμό κότας και τα έχετε πολτοποιήσει με λίγο βούτυρο. Ψητά μπαίνουν στη γέμιση γιορτινών πουλερικών - σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε να τα αγοράσετε από τον καστανά, δεν θα πετύχετε νοστιμότερα...
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μερικές συνταγές για γλυκά, αλλά και συνοδευτικά φαγητών με κάστανα.

Updated: 04/12/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 29/10/13

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…