Follow us

Πασχαλιάτικο ψωμί, αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι

Πασχαλιάτικο ψωμί, αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 γραμ. μαστίχα Χίου
11/2 κουτ. του γλυκού σπόροι μαχλέπι, κοπανισμένοι
4-5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα
1-2 κόκκινα αυγά

Εκτέλεση

Κοπανάτε στο γουδί τους σπόρους μαχλέπι μέχρι να τους κάνετε σκόνη. Παίρνετε μια λεκάνη και κοσκινίζετε μέσα το αλεύρι. Πασπαλίζετε με την ξηρή μαγιά, ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα καθώς και το μαχλέπι.
Προσθέτετε χλιαρό νεράκι και αρχίζετε να ζυμώνετε για 20-30 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτούτσικη ζύμη. Κάνετε τη ζύμη μια μεγάλη στρογγυλή μπάλα.
Παίρνετε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί του φούρνου, το αλείφετε με λάδι, βάζετε τη ζύμη μέσα, την πιέζετε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού και το σκεπάζετε με 2-3 πετσέτες. Την αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό και υγρό μέρος. Ύστερα το ξεσκεπάζετε και ξαναζυμώνετε. Το βάζετε μέσα σε στρογγυλό ταψί και το διακοσμείτε με κόκκινα αυγά.
Το ψήνετε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 200°C μέχρι να ψηθεί και να κάνει μια χρυσή κρούστα

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…