Follow us

Τα γλυκά του Πάσχα

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...

Τα γλυκά του Πάσχα

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτιαχναν γλυκίσματα ειδικά γι' αυτή την ευρύτερη περίοδο που ενώνει δυο διαφορετικές εκδοχές: νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και πλούσιο τραπέζι της γιορτής. Γλυκά, όπως και φαγητά, υπάρχουν και για τις δύο περιπτώσεις. Ποιός δεν λατρεύει τα καλοφτιαγμένα νηστίσιμα σκαλτσούνια με την κανελάτη και ξηροκαρπάτη ζύμη ή τους όμορφα μελωμένους σαμουσάδες… Νηστίσιμα κουλούρια με ούζο ή μαστίχα δίνουν στη συνέχεια τη θέση τους στα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια που μοσχοβολούν βούτυρο και αβγά. Πιο σπάνιες τοπικές συνταγές απλώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζουν δόξες, όπως τα κρητικά καλιτσούνια με ανθότυρο και μέλι, τα σαντορινιά μελιτίνια, τα σκαλτσουνάκια με λεπτό φύλλο, μέλι και ξηρούς καρπούς της Ανδρου ή της Αρκαδίας… Η παρασκευή ενός γλυκού φτιάχνει τη διάθεση, δίνει ικανοποίηση, γεμίζει το σπίτι με τις ζεστές μυρωδιές της γιορτής. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και αρχίστε!

Updated: 11/04/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/04/13

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…