Follow us

Σβίγγοι


Σβίγγοι

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό
5 αβγά
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό
1 «μασουράκι» κανέλα
3-4 γαρίφαλα
Για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι καρύδια, κοπανισμένα.

Παρασκευή

Βράζουμε το νερό μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια σφικτή ζύμη που σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποκολλάται από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ ενός μίξερ, την αφήνουμε να κρυώσει 8-10 λεπτά και στη συνέχεια, αφού θα έχει κρυώσει, ελαφρά, τη δουλεύουμε με τον γάντζο του ζυμώματος ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, έτσι ώστε να έχει ενσωματωθεί το πρώτο αβγό με τη ζύμη πριν ρίξουμε το επόμενο. Δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία, λαμπερή και αρκετά σφικτή. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα κουτάλι, παίρνουμε κομματάκια ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο καυτό ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, ώστε να παραμένουν μέσα στο ελαιόλαδο. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν οι σβίγγοι, τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να σταθούν επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το χαρτί το λάδι τους. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και απομακρύνουμε τα μπαχαρικά. Τους σερβίρουμε ζεστούς, περιχυμένους με μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι και πασπαλισμένους με τα καρύδια.

Θ.Τ.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…