Follow us

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα

Υλικά

2 φλ. σταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι βρώμης*
2 ½ κ.τ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.τ. αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη *
2 αβγά
1 βανιλίνη
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
¾ φλ. κυβάκια πορτοκαλιού (χωρίς σπόρους και μεμβράνες, η σάρκα μόνο)
½ φλ. ξερά κράνμπερις ή κράνα
(1 μακρόστενη φόρμα 11 Χ 23 ή ατομικά φορμάκια για μάφινς)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περισσό αλεύρι. Πλένουμε, στεγνώνουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κράνμπερις ή τα κράνα. Στραγγίζουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κυβάκια του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη τα αβγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών -ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο). Ρίχνουμε τους κύβους πορτοκαλιού και τα κράνμπερις ή τα κράνα στο χυλό. Ανακατεύουμε μια φορά να ενωθούν με το χυλό.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35 -40 λεπτά (15 λεπτά αν τα βάλουμε σε φορμάκια των μάφινς) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στη μέση του κέικ και το κέικ να ξεκολάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού ή της φόρμας ή από τα φορμάκια των μάφινς. Αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε για να σερβίρουμε.
σημ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκό σταρένιο αλεύρι και λευκή ζάχαρη.

Α.Τ

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…