Follow us

Τα καλύτερα κέικ με ελαιόλαδο

Τα καλύτερα κέικ με ελαιόλαδο

Δεν ανήκουν στην ελληνική ζαχαροπλαστική μας παράδοση τα κέικς, αλλά σίγουρα ανήκουν στην καθημερινότητά μας περισσότερα από 80 χρόνια. Πολύ εύκολα και αγαπητά, για όλες τις ώρες τις μέρας, αποκτούν ιδιαίτερο άρωμα και πιο υγιεινό χαρακτήρα, αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο.

Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του κέικ με ελαιόλαδο, είναι το είδος του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποκλείουμε οπωσδήποτε όσα είναι πικάντικα και πικρά με αρώματα χορταριού ή βοτάνων και δεν μας περνάει από το μυαλό να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο αγουρέλαιο. Θα κυριαρχήσουν απόλυτα σε όλα τα άλλα αρώματα και θα ισοπεδώσουν τη γεύση. Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο με απαλά αρώματα φρούτων, γλυκό και απαλό που θα συνεργαστεί «δημοκρατικά» με τα άλλα υλικά.
Μερικές συνταγές, βάζουν στη θέση του ελαιόλαδου άλλα σπορέλαια. Εμείς το αποφύγαμε. Θεωρούμε το σωστό, απαλό ελαιόλαδο απαράμιλλο. Αν, όμως, δεν μπορείτε να το αποδεχθείτε μόνο στη μαγειρική και σε καμία περίπτωση στα γλυκά, το μόνο που θα μπορούσαμε να προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τους παράγοντες υγείας, είναι το ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως. Θαυμάσιο υλικό από κάθε άποψη.

Τέλος, αν μπούμε γενικότερα στη λογική των πειραματισμών, ακόμα και το κλασικό λευκό σταρένιο αλεύρι μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα αλεύρια: σταρένιο ολικής αλέσεως, από ντίνκελ, αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Triticum Dicoccum) και ακόμα από κινόα ή από αμύγδαλα, και άλλα, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Updated: 30/01/20
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 02/04/15

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…