Follow us

Το καρπούζι σε γλυκά

Το καρπούζι  σε γλυκά

Μια φέτα κόκκινο καρπούζι είναι η γεύση -έμβλημα του καλοκαιριού που ξεσηκώνει την καρδιά μας και μόνο με τη σκέψη. Περιέχοντας 90% νερό, είναι ό,τι πιο δροσερό σε φαγώσιμο (μαζί με το αγγούρι με το οποίο, άλλωστε, ανήκει στην ίδια βοτανική οικογένεια) και τα πολλά σάκχαρα που περιέχει του δίνουν την ακαταμάχητη, γλυκιά γεύση του. Το πολύ ισχυρό γευστικό του εκτόπισμα, όταν το τρώμε φρέσκο, κάνει την παρουσία του στην κουζίνα πολύ φτωχή σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Στην χώρα μας, το καρπούζι με τη φέτα είναι μια παραδοσιακή γευστική σύζευξη, που θεωρείται από πολλούς ακαταμάχητη και εδώ και μια δεκαετία περίπου, το είδαμε ψητό σε σαλάτες. Πάνω απ΄όλα, όμως, η παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική έχει να παρουσιάσει την Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια, ένα λιτό φίνο γλυκό με προέλευση από τη Φολέγανδρο (τη βρίσκουμε και στη Μήλο), που συνδυάζει μαγικά το καρπούζι, το ελαιόλαδο, το μέλι και το σουσάμι και, ιδανικά, θα χρησιμοποιούσαμε τα άνυδρα καρπουζάκια της Φολεγάνδρου («αδιάγγουρα») για μέγιστη νοστιμιά. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι οικογενειακή υπόθεση της εκ Φολεγάνδρου travel editor Κατερίνας Μαρινάκη –την ευχαριστώ προσωπικά γι αυτό- και είναι δοκιμασμένη στις αναλογίες αλεύρι –μέλι –ελαιόλαδο, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για να επιτύχει αυτή, η κατά τα φαινόμενα απλούστατη συνταγή.

Updated: 18/08/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/07/15

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…