Follow us

Μαρμελάδα βερίκοκο αρωματισμένη με τόνγκα

Μαρμελάδα βερίκοκο αρωματισμένη με τόνγκα

Υλικά

2 κ. φρέσκα βερίκοκα
2 κ. ζάχαρη
1 λουβί τόνγκα τριμμένο
Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από την προηγούμενη νύχτα: πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια. Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο τον πάτο μια μεγάλης πλατιάς χαμηλής κατσαρόλας. Αραδιάζουμε τα βερίκοκα σε μονές στρώσεις, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ραντίζουμε με λεμόνι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να μαριναρισθούν τα φρούτα όλη νύχτα.
Την επομένη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη –θα χρειασθούν περίπου 20 λεπτά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία της εστίας στο μάξιμουμ, ρίχνουμε την τόνγκα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε άλλα 10 –20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να μην κολλήσει. Ρίχνουμε μια σταγόνα στο πιατάκι που έχουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε 2 –3 δευτερόλεπτά και πιέζουμε με το δάχτυλο. Αν έχει κάνει μια λεπτή κρούστα και κρατάει το σχήμα της στην πίεση η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο άλλο 5 –6 λεπτά και ξανακάνουμε το τεστ (έχουμε ξαναβάλει το πιατάκι στο ψυγείο). Αν το γλυκό έχει πολύ αφρό, μπορούμε να ρίξουμε μέσα μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Παραδόξως, διαλύει τον αφρό. Μεταφέρουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Πώς αποστειρώνουμε τα βαζάκια: πλένουμε καλά τα βαζάκια (με βιδωτό μεταλλικό καπάκι) και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαμηλό φούρνο (100ο C) ή τα αναποδογυρίζουμε σε λινή πετσέτα αποφεύγοντας το σκούπισμα (τα καπάκια χωριστά). Διαφορετικά, τα σκεπάζουμε με νερό σε κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν για 10' -τα καπάκια χωριστά. Τα βγάζουμε με καθαρή τσιμπίδα και τα ακουμπάμε σε λινή πετσέτα να στεγνώσουν. Τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα, τα κλείνουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…