Follow us

Λουκουμάδες, οι διεθνείς

Λουκουμάδες, οι διεθνείς

Δεν υπάρχει μέρος της γης που να μην έχει στην κουζινική του παράδοση κάποιο είδος λουκουμά. Δηλαδή, ένα τηγανητό στρογγυλό γλυκάκι φτιαγμένο με αλεύρι και μαγιά ή κάποιο άλλο διογκωτικό συν ζάχαρη και κατά περίπτωση, βούτυρο, αβγά, γάλα, κλπ. Το γλυκάκι περιχύνεται με σιρόπι ή μέλι, γεμίζεται με μαρμελάδα, αλείφεται με σοκολάτα ή πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα και γενικά συνοδεύεται με κάτι γλυκό, σε σκόνη ή σε σιρόπι και, ακόμα, με παγωτό ή με καϊμάκι ή με ξηρούς καρπούς. Δεν είναι όλα τα λουκουμαδοειδή γλυκάκια ολοστρόγγυλα και μασίφ όπως οι δικοί μας λουκουμάδες. Πολλά έχουν τρύπα στη μέση, ας πούμε τα αμερικάνικα ντόνατς. Άλλα, πάλι, μπορούν αντί να τηγανιστούν να ψηθούν στο φούρνο, για παράδειγμα τα διάσημα γερμανικά berliner (στην Αυστρία crapfen). Είδος λουκουμά είναι και τα ιταλικά castagnole και τα εβραϊκά sufganiyah και τα ινδικά badushah. Τους λουκουμάδες τους ξέρουμε στη χώρα μας και σαν σβίγκους (ή σβίγγους), έστω με μια μικρή παραλλαγή. Το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει πως αυτή η ονομασία είναι εβραϊκής προέλευσης. Απ΄όπου κι αν είναι, πρόκειται για ένα θαυμάσιο βουτυράτο γλυκό. Εδώ, από τους πολλούς λουκουμάδες του κόσμου, προτείνουμε κάποιους που τους έχουμε δοκιμάσει στις πατρίδες τους ή σε σπίτια φίλων που ήξεραν να τους φτιάχνουν. Πιθανόν οι ίδιες συνταγές να φτιάχνονται και με παραλλαγές. Ατέλειωτη η μαγειρική, οπότε εμείς μένουμε προς το παρόν σε αυτά, με στόχο να συμπληρώσουμε τη λουκουμαδολίστα μια άλλη φορά.

Updated: 30/12/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 30/09/16

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…