Follow us

Κέικ με κολοκύθα

Κέικ με κολοκύθα

Υλικά

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
2/3 φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
1 ½ κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
½ φλ. ζάχαρη + ¼ φλ. καστανή ζάχαρη
2 αβγά
1 δόση βανιλίνης
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αλείφουμε καλά με βούτυρο μια φόρμα για κέικ, αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια, να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ 3 -4 λεπτά ακόμα. Ενσωματώνουμε και την κολοκύθα ανακατεύοντας με το μίξερ μέχρι να ενωθεί πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά. Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ρίχνουμε και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά, μεταφέρουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο –πρέπει να βγει στεγνή. Σερβίρουμε το γλυκό σκέτο ή με σαντιγί, ή με άχνη ζάχαρη και τριμμένη κανέλλα.
*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα τόσο εύκολα σαν ξεφλουδίζουμε μπανάνα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό θα τη βάλουμε σε μια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει να κάψει αδειανή και θα την στεγνώσουμε ανακατεύοντας γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

Α.Τ.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…