Follow us

Φτιάχνουμε κουραμπιέδες!

Οι μοσχομυριστοί κουραμπιέδες είναι ένα σχετικά εύκολο και γρήγορο γλύκισμα, που θα τιμήσουν δεόντως όλοι αυτό το διάστημα.

Φτιάχνουμε κουραμπιέδες!

Τα υλικά παίζουν τον πρώτο ρόλο στην επιτυχία τους. Και στην περίπτωσή μας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο ή, αν θέλετε πιο διακριτική μυρωδιά βουτύρου, ένα φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, καλά χτυπημένο. Τα ολόκληρα αμύγδαλα είναι προτιμότερα από τα σπασμένα, ενώ αν τα κρατήσετε με τη φλούδα τους θα έχετε πιο δυνατή γεύση αμύγδαλου. Εφοδιαστείτε με κουπ πατ στρογγυλό ή μισοφέγγαρο, για να διευκολύνετε το κόψιμο της ζύμης. Τα λιλιπούτια κουραμπιεδάκια έχουν το γούστο τους, αλλά θέλουν προσοχή στο ψήσιμο. Καλή επιτυχία!

Υλικά για 40 κομμάτια περίπου
500 γρ. βούτυρο γάλακτος (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)
½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
6 κουτ. σούπας αμύγδαλα αναποφλοίωτα, ελαφρά καβουρδισμένα
1 βανιλίνη
3-4 κουτ. σούπας κονιάκ
4-4 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ροδόνερο για το ράντισμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για 15 λεπτά ή και περισσότερο. Όσο πιο καλά χτυπημένο και αφράτο γίνει το βούτυρο τόσο καλύτεροι θα είναι οι κουραμπιέδες. Ενσωματώνουμε και τη βανίλια, το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το αλεύρι λίγο λίγο, δουλεύοντας το μείγμα με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα και να πλάθεται εύκολα. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε ροδέλες ή μισοφέγγαρα ή δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Για επιτύχουμε ομοιόμορφα σχήματα, ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη σε πάχος 1,5 εκ. και σχηματίζουμε διάφορα σχέδια με τα κουπάτ των μπισκότων. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας 2 εκ. απόσταση μεταξύ τους.

Τους ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) ή μέχρι να πάρουν ελάχιστο χρώμα –όχι περισσότερο όμως για να μην ξεραθούν. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με λίγο ροδόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τότε τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Σημείωση
Για να σταθεί καλύτερα η άχνη, την ώρα που πλάθουμε τους στρογγυλούς κουραμπιέδες, πιέζουμε με το δάχτυλο στο κέντρο τους σχηματίζοντας μια λακκουβίτσα.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…