Follow us

Ο μαγεμένος κορμός!

Χειμωνιάτικο δάσος, χιονισμένο, στολισμένο, μαγικό. Και η όψη του μόνο, σε εμπνέει. Μην σας φοβίζει, λίγη υπομονή θέλει μόνο...

Ο μαγεμένος κορμός!

Η όψη κιόλας ενός σοκολατένιου κορμού, "χιονισμένου" με άχνη ή ενός καλυμμένου με πάλευκη σαν χιόνι σαντιγύ, μας ταξιδεύει σε χειμωνιάτικο παραμυθένιο δάσος με μαγικούς συνειρμούς. Κάπως έτσι είναι: έθιμο που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα, όταν ένας τεράστιος κορμός από μεγάλο (κατά προτίμηση οπωροφόρο) δέντρο έμπαινε στην εστία του σπιτιού τα Χριστούγεννα και σιγοκαιγόταν μέρες πολλές, ιδανικά μέχρι τη πρωτοχρονιά! Τον ραντίζανε με κρασί για να πάει καλά ο τρύγος της χρονιάς, με αλάτι για να μην πλησιάζουν οι μάγισσες, κράταγαν τη στάχτη του όλο το χρόνο γιατί προστάτευε το σπίτι από τους κεραυνούς και το κακό πνεύμα κι ένα σωρό άλλα έθιμα γύρω από το μαγικό κούτσουρο. Κάποτε, τα μεγάλα δέντρα εξαφανίστηκαν και η ανάμνηση του κορμού (buche), έμεινε στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε και γιατί. Η αλήθεια είναι ότι από τον 19ο αιώνα υπήρχε στην Ευρώπη ένα γλύκισμα τυλιγμένο σαν ρολό που θύμιζε αυτό που ονομάζουμε κορμό.

Ο μαγεμένος κορμός!

Ο κορμός-γλυκό κρατάει λίγη από τη μεσαιωνική μαγεία του, ίσως λόγω του σχήματος και της διακόσμησης. Βασικά υλικά του ένα αφράτο παντεσπάνι λεπτό και ελαστικό, που τυλίγει μέσα του κρέμα βουτύρου με βάση τη σοκολάτα ή τον καφέ ή μια κρέμα κάστανου ενώ τελευταία συμμετέχουν και φρούτα. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ και εμπλουτίζεται με καβουρδισμένα ή καραμελωμένα αμύγδαλα και φουντούκια. Απαραίτητα τα "αυλάκια" στην κρέμα που τον καλύπτει, που μιμούνται τον κορμό και όποια άλλη χειμωνιάτικη διακόσμηση υπάρχει: μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, ξυσμένη σοκολάτα πασπαλισμένη με άχνη, σαντιγύ. Αν χρειάζεται κάπου προσοχή, είναι στο ψήσιμο του παντεσπανιού, που πρέπει να βγει ελαστικό για να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Γι' αυτό, μια δοκιμή την προηγούμενη μέρα είναι απαραίτητη.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…