Follow us

Μανταρίνι μυρωδάτο

Μανταρίνι μυρωδάτο

Δεν είναι συνηθισμένο υλικό στη ζαχαροπλαστική το μανταρίνι. Αν και έχει πολλές ομοιότητες με το πορτοκάλι -αιθέρια έλαια “τσουχτερά” και δροσερά, άρωμα ευχάριστο και πολύ χειμωνιάτικο- και επιπλέον γεύση πιο απαλή και πιο γλυκιά, τις περισσότερες φορές, για να μην πω σχεδόν πάντα, προτιμούμε απλώς να το απολαμβάνουμε φρέσκο. Στην πραγματικότητα όμως, όπου χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική πορτοκάλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μανταρίνι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χυμό ή για ξύσμα.

Όπως και το πορτοκάλι, το μανταρίνι ταιριάζει πολύ καλά με τη σοκολάτα και τον καφέ και με τα ζεστά μπαχαρικά -κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Η φλούδα του μανταρινιού, πολύ πιο λεπτή από του πορτοκαλιού, πιθανόν να παρουσιάσει κάποια δυσκολία στην περίπτωση που θέλουμε το ξύσμα του φρούτου. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές για να μην ξύσουμε και τη λευκή πικρή μεμβράνη που βρίσκεται από κάτω. Καταλληλότερα για αυτή τη χρήση, λοιπόν, είναι τα κλασικά μανταρίνια, το κοινό μεσογειακό, του Πόρου, του Βόλου, τα satsuma, τα tangor, το χιώτικο μανταρίνι -ΠΟΠ προϊόν διάσημο για το μεθυστικό του άρωμα και τη γλύκα του-, και όχι οι κλημεντίνες που η φλούδα τους δεν είναι και τόσο σταθερή και θα μας δυσκολέψει περισσότερο. Οι κλημεντίνες, όμως, πέρα του ότι δεν έχουν σπόρους, οπότε τρώγονται πιο ευχάριστα, είναι πιο κατάλληλες για να φτιάξουμε μαρμελάδα, αφού το πάχος της λευκής μεμβράνης κάτω από τη φλούδα, την κάνει να αποκολλάται ευκολότερα.

Σχετικά με τη διατροφική του αξία, το μανταρίνι, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο (κρατάει εύκαμπους του μύες, μεταξύ άλλων). Επιπλέον, η φλούδα του μανταρινιού διευκολύνει την πέψη, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε, όπου μπορούμε, το ξύσμα του. Σε όλες τις συνταγές που σας δίνουμε, μπορείτε να προσθέσετε κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη, φρέσκο τζίντζερ ή βανίλια. Η πιο εύκολη συνταγή που υπάρχει σε γλυκό με μανταρίνι είναι το “μανταρινάτο”, ένα μικρό γλυκάκι για κέρασμα και τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ.

Updated: 07/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/11/17

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…