Follow us

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Υλικά

2 ½ φλ. ξανθές σταφίδες
2 φλ. μαύρες σταφίδες
1 ¾ φλ. φρούτα γλασέ (ανανάς, βερίκοκα, κερασάκια, κλπ)
¾ φλ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
½ φλ. νερό
½ φλ. + 6 κ.σ. μαύρο ρούμι
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού + 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. μελάσα
¾ κ.γ. σόδα
1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅓ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. + 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη
5 μεγάλα αβγά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα 6 πρώτα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε ½ φλ. ρούμι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τη μελάσα και τη σόδα. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας πού και πού, για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε τη βάση και τις πλευρές της με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε λεκάνη. Χτυπάμε ξεχωριστά το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα των φρούτων και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε πάλι. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλη μισή ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του κέικ με ένα καλαμάκι. Ρίχνουμε πολύ αργά ½ φλ. ρούμι στην επιφάνεια. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε.

A.T.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…