Follow us

Γαλακτομπούρεκο τριαντάφυλλο με σιρόπι από ροδόνερο

Γαλακτομπούρεκο τριαντάφυλλο με σιρόπι από ροδόνερο

Υλικά (για 8 κομμάτια)

4 φύλλα κρούστας
50 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
Για τη γέμιση:
50 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
350 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
2 βανίλιες
10 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
Μισό λεμόνι
200 ml ροδόνερο
1 ξυλάκι κανέλα
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη άχνη, αποξηραμένα βρώσιμα τριαντάφυλλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα χωρίς να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αβγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το λεμόνι και την κανέλα για 10 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε το ροδόνερο και ανακατεύουμε πάλι. Συνθέτουμε το γλυκό: μπορούμε να δώσουμε στο γαλακτομπούρεκο τριγωνικό ή κυλινδρικό σχήμα. Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας, πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη, τοποθετούμε επάνω ένα ακόμη φύλλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα σε 4 λωρίδες (σε 2 λωρίδες αν πρόκειται να του δώσουμε το σχήμα κυλίνδρου), βάζουμε σε κάθε λωρίδα από 2 κουταλιές σούπας γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνο. Κρατάμε τα γαλακτομπούρεκα στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

*Η συνταγή είναι του σεφ Μανώλη Αντωνακάκη, από το εστιατόριο Karàbourno.

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…