Follow us

Feyrouz: άρωμα γλυκιάς Ανατολής στο κέντρο

Μετά το επιτυχημένο ανατολίτικο street food της Feyrouz, σειρά έχει, ακριβώς απέναντι, ο λιτός χώρος που φιλοξενεί γλυκές γεύσεις ίδιας φιλοσοφίας και καλό καφέ…

Feyrouz: άρωμα γλυκιάς Ανατολής στο κέντρο

Μίνιμαλ, ανοιχτόχρωμο και χαρούμενο, το “γλυκό” Feyrouz έχει μελετημένα στηθεί χωρίς τραπέζια, για περαστικούς, που θα λαχταρήσουν μια ή και δυο γλυκιές μπουκιές, μαζί με έναν μυρωδάτο καφέ στο μπρίκι, επί τόπου ή σε πακέτο για τον δρόμο. Όπως μου εξηγεί ο Ανδρέας Κιλτσικσής, εμπνευστής και ψυχή του μαγαζιού, το Feyrouz ανήκει στην ίδια φιλοσοφία με τα μουχαλεμπιτζίδικα (για κρεμώδη γλυκά με βάση το γάλα) ή τα κιουνεφιτζίδικα (ειδικευμένα στα σιροπιαστά), της παλιάς οθωμανικής παράδοσης και αποτελεί συνδυασμό και των δύο.

Σ΄ ένα σκαμπό, μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, απολαμβάνω έναν “φευγάτο” καφέ με καρδάμωμο και αφήνω στο στόμα μου να απλωθεί το άρωμα και η γεύση ενός ιδιαίτερου σεκέρ παρέ, που στολίζεται με μια ροζέτα από τσαλαφούτι και μανούρι. Όλα τα γλυκά, παρά την παραδοσιακή τους βάση, έχουν ένα προσωπικό Feyrouz άγγιγμα.

Feyrouz: άρωμα γλυκιάς Ανατολής στο κέντρο
Ο υιός Ανδρέας με τη μητέρα Ελένη-Φεϋρούζ

Στη βιτρίνα, τα γλυκά στα ταψιά είναι χωρισμένα σε μικρά κομμάτια, για να μπορείς να πάρεις μαζί ή να δοκιμάσεις περισσότερα, κάτι σαν finger food: μπακλαβάς από δικά τους φύλλα yufka με φυστίκι Αιγίνης, κιουνεφέ με κρητική μυζήθρα και σιρόπι μελιού από ρείκι και κουμαριά, καζάν ντιπί με κρούστα από ζαχαροκάλαμο, ραβανί με γέμιση από χοσάφι.

Στην κατηγορία “κρέμες Ανατολής” βλέπω μουχαλεμπί με σταφίδες και τριμμένη καρύδα, αυθεντικό ασουρέ, ρυζόγαλο με μπασμάτι, κανέλα Κεϋλάνης και πορτοκάλι… Υπάρχουν και οι “τρούφες”: healthy μπάρα καμπάκα (κολοκύθα, σταφίδες, κρασί και μέλι), το αγαπημένο τζεζεριέ με καρότο, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι από μούρα, οι αϊβάδες με κυδώνι, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς, κανελογαρύφαλα.

Το σεκέρ παρέ, παρέα με καφέ στο μπρίκι

Μια άλλη γοητευτική κατηγορία είναι τα σερμπέτια: κουρκουμάδα με σουμάκ, τσάι του βουνού και λουίζα, χαλκόνα με γλυκόριζα, ασμάρα με ιβίσκο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Στα ζεστά ροφήματα με φρούτα, μπαχαρικά και ελληνικά βότανα, θα ζητήσετε τσάι αλά τούρκα με περγαμόντο, βερμπένα λεβάντε με λουίζα, τσάι του βουνού και χαμομήλι, χουρμαδόσουπα με γάλα αμυγδάλου και μπαχάρι από τζίτζιφα. Όλα έχουν κάτι, που σε ταξιδεύει.

Και βέβαια, ταιριάζουν γάντι με τον καφέ στο μπρίκι (ibrik), που αλέθεται επί τόπου, με ειδικό καβούρδισμα για μπρίκι. Το ειδικό χαρμάνι Feyrouz, o arabien με καρδάμωμο κι ένας μονοποικιλιακός colombiana single estate.

Το Feyrouz, όμως, δεν θα σταθεί εδώ. Ήδη ετοιμάζεται το επόμενο, πολύ ενδιαφέρον βήμα…

Feyrouz | Καρόρη 23 & Aγάθωνος, Aθήνα | Τηλ: 2130318060

Μπακλαβάς

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…