Follow us

Συκομαΐδες

Συκομαΐδες

Yλικά

3/4 κ. ξερά σύκα (όσο πιο μαλακά βρείτε)
1 φλ.τσ. πετιμέζι
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλ.τσ. ούζο ή ρακί
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
10-12 φύλλα δάφνης
αμπελόφυλλα ή φύλλα καρυδιάς ή συκιάς για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια (όσο μικρότερα μπορούμε) και τα βάζουμε να μουλιάσουν στο ούζο (ή ρακί) 2 ώρες ή περισσότερο. Όταν μαλακώσουν αρκετά τα αλέθουμε στο μπλέντερ τμηματικά. Δεν χρειάζεται να πολτοποιηθούν τελείως, αρκεί το μείγμα να πλάθεται. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το πετιμέζι και τα 2/3 από τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε σταδιακά το μέλι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ενώ πλάθουμε, ώστε να ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος (να μην μαλακώσει πολύ). Παίρνουμε κομμάτια από τη μάζα της συκομαΐδας και τα πλάθουμε σε μπάλες που τις πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν σαν μπιφτεκάκια. Τοποθετούμε από 1/2 φύλλο δάφνης επάνω, τις τυλίγουμε σε αμπελόφυλλα (ή άλλα φύλλα) και τις δένουμε σταυρωτά με σπάγκο ή ξερό χόρτο. Τις στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο επί 1 -1.30’ ώρα. Οι συκομαΐδες διατηρούνται επί πολλούς μήνες καλά κλεισμένες σε μεταλλικά δοχεία με φύλλα δάφνης ανάμεσα.
(Για να φτιάξουμε συκοπάστελο: απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με 1/2 φλ.τσ. καβουρδισμένο σουσάμι. Απλώνουμε επάνω το μείγμα της συκομαΐδας και το ισιώνουμε με τον πλάστη ομοιόμορφα, σε πάχος 1/1/2 εκ.. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια άλλο τόσο σουσάμι και στρώνουμε με τον πλάστη. Χαράζουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο με τούλι 1-2 μέρες ή στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο για 1 ώρα.)

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…