Μια από τις γηγενείς ποικιλίες, που ξεχωρίζει στην Ελλάδα, είναι σίγουρα το ερυθρό βορειοελλαδίτικο Ξινόμαυρο. Η ποικιλία,με ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις όξινο και μαύρο, ανήκει -και όχι άδικα- στις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της χώρας μας.
Με αυτή την ιδιότητα εγκαινιάζει φέτος μια νέα προχωρημένη ενέργεια, καθιερώνοντας μια παγκόσμια ημέρα στο όνομα της.
Από φέτος, λοιπόν, η 1η Νοεμβρίου σε όλον τον οινικό κόσμο θα είναι αφιερωμένη στην πολυδυναμική ελληνική, ερυθρή ποικιλία.
Την λέμε πολυδυναμική, γιατί έχει τις δυνατότητες να προσφέρει μια πλούσια γκάμα κρασιών.Από φρέσκα ξηρά, αφρώδη, ερυθρά, ροζέ, ημίγλυκα, παλαιωμένα, μέχρι και λευκά. Επίσης, είναι πολύ καλή σε blend με άλλες ποικιλίες, εμπλουτίζοντας το κρασί με σώμα και χαρακτήρα.
Τα γενικά της γνωρίσματα είναι γοητευτικά και δυναμικά. Ευωδιάζει κυρίως αρώματα κόκκινων φρούτων, μαζί με νότες ελιάς, ντομάτας, βιολέτας μέχρι και καπνού. Στο στόμα είναι γενναιόδωρη, με πολύ καλή οξύτητα και πλούσιες ταννίνες.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με πρώτο πλάνο τα κοκκινιστά και τα έντονα κρέατα. Στη ροζέ εκδοχή της, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε και πιο ανάλαφρα ζευγάρια, όπως με πίτσα και μακαρονάδες.
Ξεκινήστε να κάνετε πειράματα μαζί της και μην ξεχάσετε να την τιμήσετε την 1η Νοεμβρίου!