Follow us

International day Ξινόμαυρο

Για πρώτη φορά μια ελληνική ποικιλία κρασιού αποκτάει τη δική της παγκόσμια μέρα δοκιμής! Την 1η Νοεμβρίου γιορτάζουμε την international day του Ξινόμαυρου…

International day Ξινόμαυρο

Μια από τις γηγενείς ποικιλίες, που ξεχωρίζει στην Ελλάδα, είναι σίγουρα το ερυθρό βορειοελλαδίτικο Ξινόμαυρο. Η ποικιλία,με ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις όξινο και μαύρο, ανήκει -και όχι άδικα- στις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της χώρας μας.

Με αυτή την ιδιότητα εγκαινιάζει φέτος μια νέα προχωρημένη ενέργεια, καθιερώνοντας μια παγκόσμια ημέρα στο όνομα της.
Από φέτος, λοιπόν, η 1η Νοεμβρίου σε όλον τον οινικό κόσμο θα είναι αφιερωμένη στην πολυδυναμική ελληνική, ερυθρή ποικιλία.

Την λέμε πολυδυναμική, γιατί έχει τις δυνατότητες να προσφέρει μια πλούσια γκάμα κρασιών.Από φρέσκα ξηρά, αφρώδη, ερυθρά, ροζέ, ημίγλυκα, παλαιωμένα, μέχρι και λευκά. Επίσης, είναι πολύ καλή σε blend με άλλες ποικιλίες, εμπλουτίζοντας το κρασί με σώμα και χαρακτήρα.

Τα γενικά της γνωρίσματα είναι γοητευτικά και δυναμικά. Ευωδιάζει κυρίως αρώματα κόκκινων φρούτων, μαζί με νότες ελιάς, ντομάτας, βιολέτας μέχρι και καπνού. Στο στόμα είναι γενναιόδωρη, με πολύ καλή οξύτητα και πλούσιες ταννίνες.

Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με πρώτο πλάνο τα κοκκινιστά και τα έντονα κρέατα. Στη ροζέ εκδοχή της, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε και πιο ανάλαφρα ζευγάρια, όπως με πίτσα και μακαρονάδες.
Ξεκινήστε να κάνετε πειράματα μαζί της και μην ξεχάσετε να την τιμήσετε την 1η Νοεμβρίου!

Επίσης...

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Περισσότερα από

Κρασί

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.