Follow us

«Ασύρτικο», Άκραθος: Ένα Ασύρτικο από τα βόρεια

«Ασύρτικο»,  Άκραθος: Ένα Ασύρτικο από τα βόρεια

Αν και το Ασύρτικο είναι μια νησιώτικη ποικιλία, τα τελευταία χρόνια προτιμάται και από πολλούς παραγωγούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο, αφού πλέον καλλιεργείται και στο εξωτερικό. Μπορεί να προέρχεται από την ξηροθερμική Σαντορίνη, όμως δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα και σε ψυχρές περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ασύρτικο του οινοποιείου Άκραθος, που βρίσκεται στην ορεινή Χαλκιδική και αποτελεί μια νέα άφιξη στην οινική σκηνή, με τον πρώτο τρύγο να γίνεται το 2015. Οι αμπελώνες του Ασύρτικου βρίσκονται γύρω από το οινοποιείο σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 400 μέχρι 600 μέτρα.

Είναι ένα κρασί με φωτεινό λεμονοπράσινο χρώμα. Το άρωμα του είναι σύνθετο με τα εσπεριδοειδή (λεμόνι) να παίζουν παιχνίδι κυριαρχίας με τα λευκόσαρκα και εξωτικά φρούτα (ροδάνικο και ανανά). Η γευστική παλέτα ολοκληρώνεται με το πλούσιο σώμα, την τονισμένη οξύτητα και την απαλή λιπαρή υφή. Είναι ένα λευκό κρασί που μπορεί να παλαιώσει για 4-5 χρόνια στην φιάλη.

Επιλέξτε να το συνοδεύσετε με σαλάτες, γίγαντες, κρέατα, θαλασσινά και ψάρια. Σερβίρεται στους 9-11⁰C.

Δοκιμάστε το και με: αρνίσιο μπούτι με φρούτα και πατάτες στον φούρνο, πέστροφες με σάλτσα λεμονιού, γίγαντες φούρνου με μυρωδικά χόρτα, ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι.

Βάσω Κουτσοβούλου

Επίσης...

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Περισσότερα από

Κρασί

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.