Τα βερμούτ έχουν κάνει την τελευταία διετία πολύ δυναμική επιστροφή, σκαρφαλώνοντας ψηλά στη βιομηχανία των spirits. Εκτός από τις κάβες, είχαν εξαιρετική υποδοχή και από τους bartenders και από τους καταναλωτές. Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο στις λίστες νέες, πρωτότυπες συνταγές cocktails, πέρα από τις γνωστές κλασικές, που στηρίζονται στην παρουσία τους. Την ίδια στιγμή, πολλές ετικέτες προστίθενται στην αγορά και όχι μόνο ξένες, αλλά και νέες ελληνικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο φετινό Athens Bar Show, δοκιμάσαμε αρκετές πρωτοεμφανιζόμενες ετικέτες βερμούτ. Ανάμεσα τους, ξεχωρίσαμε μια ειδική περίπτωση, δυο προτάσεις από την ελληνική εταιρεία Roots, χωρίς αλκοόλ. Ένα βερμούτ λευκό, που προκύπτει από τη διαχείριση του δεντρολίβανου και του θυμαριού και ενός κόκκινου, που συνδυάζει τη ρίζα γεντιανής με τις φλούδες πορτοκαλιού και το θυμάρι. Και τα δυο είναι ισορροπημένα στο στόμα, βγάζουν έντονα και φυσικά τα αρώματα των βοτάνων και έχουν μια καλή γλυκόπικρη αίσθηση, που διατηρείται μέχρι την επίγευση. Η απουσία του αλκοόλ δεν λειτουργεί καθόλου αρνητικά οργανοληπτικά.
Το καλύτερο είναι να τα δοκιμάσετε δροσερά. Μπορείτε πολύ εύκολα να ετοιμάσετε mocktails. Για παράδειγμα, στο Root Divino Blanco μπορείτε να προσθέσετε τόνικ ή σόδα και στο Root Divino Rosso ροζ γκρέιπφρουτ και μια φλούδα πορτοκαλιού, και θα έχετε τα δικά σας γρήγορα spritz, που πίνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώσετε την ανάγκη για λίγο φρεσκάρισμα.