Follow us

Αρνί του Πεσάχ

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ερευνά τις Γραφές. Ψάχνει στο Ταλμούδ και στο Ευαγγέλιο κατεβάζει εγκυκλοπαίδειες και μαγειρικό βιβλία. Κάνει το σταυρό του, παίρνει βαθιά ανάσα και... ιδού τι έφαγαν στον Μυστικό Δείπνο ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Αρνί του Πεσάχ

Υλικά

Υλικά

1 αρνί ολόκληρο (περίπου 9 κιλά)

2 κιλά σπανάκι

10 γρ. κύμινο

5 γρ. σαφράν

2 σκόρδα ολόκληρα

Ελαιόλαδο

500 γρ. κρασί κόκκινο

4 κρεμμύδια μεγάλα

1 πράσο

Παρασκευή

Ζητάμε από το χασάπη μας να ξεκοκαλίσει το αρνί και να μείνει μόνο το κρέας, κρατώντας όλα τα κόκαλα και τα εντόσθια.

Καθαρίζουμε το σπανάκι από τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά φύλλα.

Κόβουμε το αρνί κάθετα σε δύο μέρη, το αλατίζουμε, το πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σαφράν και λίγο κύμινο και βάζουμε ενδιαμέσως το σπανάκι Τα τυλίγουμε πολύ σφιχτά με τη βοήθεια μιας μεμβράνης, την αφαιρούμε έπειτα, και τα τυλίγουμε προσεκτικά με την μπόλια του αρνιού που έχουμε κρατήσει.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τα ρολά με ελαιόλαδο, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε εξωτερικά με κύμινο και σαφράν, τα βάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά στους 180 °C.

Τα κόβουμε σε φέτες και τα τοποθετούμε σε δύο μεγάλες πιατέλες.



Σάλτσα
Ψιλοκόβουμε τα άλλα δύο κρεμμύδια και το 1 σκόρδο, και μαζί με τα κόκαλα τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σοτάρουμε περίπου για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσουν αρκετά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο από το μαϊντανό και το μάραθο (κοτσάνια και φύλλα), το κρασί, συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κόκαλα, και ότι υπόλοιπο έχουμε από κύμινο και σαφράν, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 ώρες.

(Η σάλτσα μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα).

Το ζωμό που έχουμε πλέον βγάλει, τον βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον, για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το στρώμα του λίπους που θα βγει στην επιφάνεια.

Τέλος, τοποθετούμε το ζωμό σε άλλη κατσαρόλα και τον αφήνουμε, βράζοντάς τον, να εξατμιστεί κατά τα 2/3.

Έχουμε έτσι τη σάλτσα, με την οποία συνοδεύουμε το ρολό του αρνιού, αλλά και το πουγκί αν θέλουμε.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.