Υλικά
Υλικά για 8 κομμάτια
50 γρ. βερμιτσέλι
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια
1 κ.σ. καβουρντισμένα φιστίκια, κοπανισμένα
1 μεγάλο αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε μπαστουνάκια
1 φλιτζ. φρέσκα βλασταρίνια
1/2 φλιτζ. φύλλα δυόσμου
1/2 φλιτζ. φύλλα κόλιανδρου
8 στρογγυλά φύλλα ρυζιού (26 εκ.)
8 φυλλαράκια chives
Για τη γαρνιτούρα
4 κ.σ. hoisin sauce
1/2 κ.γλ. τριμμένα φιστίκια
1 κ.σ. σησαμέλαιο
Φύλλα μαρουλιού (κοινού, και «φύλλων δρυόο»)
8 κ.σ. Nuoc Cham
Για τη σάλτσα Nuoc Cham
2 φρέσκες, κόκκινες, καυτερές πιπεριές
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ζάχαρη κοκκοφοίνικα
20 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού
60 ml νερό
60 ml σάλτσα ψαριού
20 ml ρυζόξιδο
1 αγγούρι καθαρισμένο, σε μπαστουνάκια
1 μικρό καρότο, καθαρισμένο, σε μπαστουνάκια
Παρασκευή
Μουσκεύουμε τα βερμιτσέλι σε ζεστό νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε για 30 λεπτά τα καρότα σε παγωμένο νερό.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ βερμιτσέλι, φιστίκια, καρότα, αγγούρι, βλασταρίνια, δυόσμο, κόλιανδρο, περιχύνοντάς τα με σάλτσα Nuoc Cham.
Απλώνουμε μπροστά μας μια πετσέτα κουζίνας και δίπλα μας τοποθετούμε μια λεκάνη με χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε τα φύλλα του ρυζιού με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
Βάζουμε ένα φύλλο ρυζιού στο χλιαρό νερό και μόλις μαλακώσει το βάζουμε μπροστά μας, πάνω στην κουζίνα.
Βάζουμε 1/8 από το μίγμα της γέμισης, φροντίζοντας να καταλάβει το 1/3 του ρολού, στην άκρη του.
Το στρίβουμε, και μόλις φτάσουμε στο κέντρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του, για να σχηματίσουμε πακετάκι 3 εκ.
Πριν την άκρη του φύλλου βάζουμε 1 φύλλο chives κατά μήκος και τελειώνουμε το ρολάρισμα, σχηματίζοντας έναν κύλινδρο με το chives να προεξέχει.
Σκεπάζουμε το ρολό με βρεγμένο πανί και συνεχίζουμε το τύλιγμα των άλλων.
Σέρβις
Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε ένα μπολάκι με την hoisin sauce πασπαλισμένη με φιστίκια και το σησαμέλαιο.
Στρώνουμε μαρούλια, το αγγούρι και το καρότο στο πλάι, και βάζουμε πάνω τους τα ρολά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Nuoc Cham
Λιώνουμε τα τσίλι και το σκόρδο σε μια πομάδα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθεί καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά, ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.