Follow us

Gratin Dauphinois

Την αγαπήσαμε παράφορα σαν femme fatale σε φιλμ νουάρ. Νέοι, γέροι και παιδιά υποκλινόμαστε στα κάλλη της: και με ποδιά κουζίνας και με βραδινή τουαλέτα. Πατάτας εγκώμιον σε πρώτο πρόσωπο.

Gratin Dauphinois

Υλικά

Υλικά (Για 4-6 άτομα)

1 κιλό πατάτες (κατά προτίμησιν, αυτές με την κιτρινωπή σάρκα)

1/2 λίτρου γάλα, πλήρες

200 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος (6 γεμάτες κ.σ.)

150 γρ. γραβιέρα, φρεσκοτριμμένη

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 σκελίδα σκόρδου

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις σκουπίζουμε.

Τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, πάχους όσο ένα νόμισμα των 100 δρχ.

Είναι καλύτερα να μην τις πλύνουμε μετά το κόψιμο, γιατί το άμυλο που αφήνουν βοηθάει στο «δέσιμο» του φαγητού.

Αν επιμείνουμε να τις πλύνουμε αφού τις κόψουμε, τότε τις σκουπίζουμε καλά με μια πετσέτα.

-Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα να βράσει.

Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και 100 γρ.

από τη γραβιέρα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στο γάλα και τις ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι.

Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά επί 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς τες με προσοχή κάθε τόσο, ώστε να μην κολλήσουν.

Τις δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι

-Καθαρίζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, την κόβουμε από κάτω, και με το κομμένο μέρος τρίβουμε καλά όλο το εσωτερικό ενός πήλινου (κατά προτίμησιν) πιρέξ.

Αδειάζουμε μέσα τις πατάτες και ισιώνουμε την επιφάνειά τους με μια σπάτουλα.

Τις πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα, σκορπίζουμε από πάνω μερικά κομματάκια φρέσκο βούτυρο και βάζουμε το πιρέξ στο φούρνο.
Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί επί 1 1/2 ώρα περίπου, για να πάρει τη χαρακτηριστική βελούδινη υφή του.

Όταν η επιφάνεια ροδίσει αρκετά, το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην «αρπάξει».

-Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό, μέσα στο πιρέξ, συνοδευμένο με μια πράσινη, δροσερή σαλάτα.

Η βελούδινη γεύση του παραδοσιακού γαλλικού au gratin, με πατάτες και τυρί, παραμένει αξεπέραστη.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο «La Pomme de Terre» του διάσημου Γάλλου σεφ Joel Robuchon.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.