Follow us

Πατάτες γεμιστές

Την αγαπήσαμε παράφορα σαν femme fatale σε φιλμ νουάρ. Νέοι, γέροι και παιδιά υποκλινόμαστε στα κάλλη της: και με ποδιά κουζίνας και με βραδινή τουαλέτα. Πατάτας εγκώμιον σε πρώτο πρόσωπο.

Πατάτες γεμιστές

Υλικά

Υλικά(για 5-6 άτομα)

5-6 ωραίες πατάτες, σε κανονικό οβάλ σχήμα

150 γρ. βούτυρο

5 κρόκοι αβγών

250 γρ. ζαμπόν βραστό

250 γρ. μικρά φρέσκα μανιτάρια

150 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα, τριμμένη

1 σκελίδα σκόρδου

1 κ.σ. τσάιβς (σχοινόπρασο), ψιλοκομμένα

1 ματσάκι κάρδαμο

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C.

-Διαλέγουμε πατάτες που να είναι γύρω στα 150 γρ.

η καθεμιά.

Τις πλένουμε, τρυπάμε τη φλούδα τους εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και χαράζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού το περίγραμμα του «καπακιού», το οποίο θα κόψουμε αφού τις ψήσουμε, ώστε να κοπεί πιο εύκολα.

Τυλίγουμε την καθεμιά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε να ψηθούν στο φούρνο επί 1 1/2 ώρα περίπου.
-Κόβουμε το ζαμπόν σε μικροσκοπικά τετραγωνάκια, πλάτους 2 χιλιοστών.

Πλένουμε και καθαρίζουμε προσεκτικά τα μανιτάρια, τα στύβουμε μέσα σε μια πετσέτα, για να τα στεγνώσουμε, και τα ψιλοκόβουμε.

Λιώνουμε το σκόρδο.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κάρδαμο.

Αφήνουμε όλα αυτά τα έτοιμα υλικά στην άκρη.

-Όταν ψηθούν οι πατάτες, τις βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και κόβουμε τα «καπάκια» τους.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού, αδειάζουμε με πολλή προσοχή τη σάρκα τους σε ένα μπολ, χωρίς να σπάσουμε τη φλούδα τους.

(Θα συγκεντρώσουμε περίπου 750 γρ.

λιωμένης πατάτας).

-Δουλεύουμε τον πολτό αυτό, όπως είναι ζεστός, με ένα πιρούνι, ανακατεύοντας μέσα το βούτυρο (παγωμένο) σε μικρά κομματάκια, τους κρόκους των αβγών, το ζαμπόν, τα μανιτάρια, 100 γρ.

από την παρμεζάνα ή γραβιέρα και το λιωμένο σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο καθώς και τα τσάιβς με το μαϊντανό.

-Ξαναγεμίζουμε τις πατάτες με αυτό το μίγμα, τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, τις μισοσκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους και τις ξαναβάζουμε σε μέτριο φούρνο (180C), επί 15 έως 20 λεπτά.
-Σερβίρουμε το φαγητό στα πιάτα, μαζί με ένα μπουκετάκι κάρδαμο ελαφρώς πασπαλιμένο με αλάτι

Εντυπωσιακές στην εμφάνιση αλλά και πολύ γευστικές, αυτές οι γεμιστές πατάτες είναι σπεσιαλιτέ της περιοχής των Αρδενών.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο «La Pomme de Terre» του διάσημου Γάλλου σεφ Joel Robuchon.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.