Follow us

Caldo verde: η χορτόσουπα

Άμεσα συνδεδεμένη με τα πιο ταπεινά και άρα διαθέσιμα υλικά, το τσουκάλι και την εστία, με τα στοιχειώδη της ανθρώπινης κοινωνίας δηλαδή, η σούπα παραπέμπει άμεσα στο βασικό ένστικτο, σε μια αταβιστική ανάγκη συσπείρωσης και θρέψης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τα γευστικά εσώψυχα μιας χώρας από το να γευτείς –ξένος σε ξένο τόπο– μερικές κουταλιές αχνιστής σούπας. Κι επειδή το κρύο θέλει soul food, σας παρουσιάζουμε παραδοσιακές σούπες της Ευρώπης –από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την

Caldo verde: η χορτόσουπα

Υλικά

Yλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό λαχανίδες ή πράσινο, σγουρό λάχανο, τύπου Σαβοΐας, πλυμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες.

180 γρ. σκορδάτο λουκάνικο αέρος λιγκουίκα (ή πεπερόνι ή τσορίθο) κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικό)

6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 λίτρα κρύο νερό

2 ½ κ.γλ. αλάτι

Παρασκευή

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3 κ.σ ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, ρίχνετε και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Προσθέτετε το νερό και αφήνετε το φαγητό να βράζει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι πατάτες.

Στο μεταξύ, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το λουκάνικο, το σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να φύγει το πολύ λίπος του.

Το σουρώνετε και κρατάτε το λουκάνικο, ζεστό, πάνω σε απορροφητικό χαρτί.



Όταν βράσουν οι πατάτες και μαλακώσουν, τις βγάζετε από τη φωτιά και τις πολτοποιείτε.

Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το λουκάνικο.

Τα ξαναρίχνετε όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράζουν για άλλα 5 λεπτά.

Λίγο πριν σερβίρετε, ρίχνετε το ψιλοκομμένο λάχανο ή τις λαχανίδες και σιγοβράζετε με ανοιχτή την κατσαρόλα για 5 ακόμα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανίδες και να πάρουν ένα χρώμα πράσινο, του ίασπη (ζαντ).

Προσθέτετε την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο και σερβίρετε σε πιάτα της σούπας.

Caldo verde, η σμαραγδένια: Η πράσινη, υπέροχη, δυναμωτική, αλλά και λεπτή στη γεύση, σούπα από την Πορτογαλία.

η εθνική τους χορτόσουπα! Ένα πιάτο της αγροτικής κουζίνας, που γίνεται με βάση το πράσινο, σγουρό λάχανο ή λαχανίδες και πατάτες.

Θα τη βρείτε από την Εβόρα μέχρι το Πόρτο και από τη Λισαβόνα μέχρι τη Βίλα Ρεάλ.

Σερβιρισμένη έτσι ζεστή, όπως την περιγράφει το όνομά της (κάλντο), άλλοτε να περιέχει το λουκάνικο λιγκουίκα (linguica) και άλλοτε φασόλια, ή και τα δύο.

Και πάντα μαζί με μια φέτα καλαμποκένιο ψωμί, μπρόα (broa).

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.