Follow us

Μαγειρίτσα βλάχικη

Η πιο εντυπωσιακή σούπα της παραδοσιακής μας μαγειρικής, σε τρία διαφορετικά στυλ: λευκό μικρασιάτικο κόκκινο, ασυνήθιστο και βλάχικο ακόμη και πράσινο… για χορτοφάγους!

Μαγειρίτσα βλάχικη

Υλικά

Υλικά (για 6-8 άτομα)

Κεφάλι, σβέρκος και συκώτι από ένα αρνάκι του γάλακτος

2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση

Αλάτι

1/2 φλιτζ. βούτυρο

2 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού

1 μάτσο λάπαθα, πλυμένα και κομμένα

Μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 1/2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος

2 φλιτζ. καλό, στραγγισμένο γιαούρτι

Παρασκευή

Πλένουμε το κεφάλι και το σβέρκο του αρνιού και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια.

Βάζουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν και μόλις πάρουν βράση, τα ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε πολύ σιγανή φωτιά.

Το κεφαλάκι είναι βρασμένο, όταν το κρέας πέφτει από τα κόκαλα.

Ζεματίζουμε το συκώτι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Πετάμε το νερό στο οποίο το ζεματίσαμε.

Όταν το κεφαλάκι βράσει, το βγάζουμε από το ζουμί και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Σουρώνουμε το ζουμί, πετάμε τα κρεμμύδια και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει.

Αφαιρούμε όλο το λίπος που θα ανέβει στην επιφάνεια.

Ξεκοκαλίζουμε το κεφαλάκι και το σβέρκο και κόβουμε όλο το κρέας σε μικρά κομματάκια (συμπεριλαμβάνουμε το μυαλό, τα μάτια, τη γλώσσα, τα μάγουλα κλπ).

Μέχρι το σημείο αυτό, μπορεί να έχουμε κάνει την προετοιμασία μια μέρα πριν, και να κρατήσουμε τα κρέατα και το συκώτι στο ψυγείο.
Όταν θα είναι να σερβίρουμε, βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα συκωτάκια, για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τα λάπαθα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρέατα, τη ντομάτα και το μισό άνηθο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.

Ανακατεύουμε μερικές φορές με ξύλινο κουτάλι.

Αδειάζουμε στην κατσαρόλα το ζωμό και ίση ποσότητα νερού.

Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 10-15 λεπτά.

Διορθώνουμε τη γεύση με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.

Σερβίρουμε τη σούπα καυτή, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και άνηθο στο κάθε πιάτο.

Περιγραφή της σούπας μού έδωσε η Μάγια Γιαννίκα, που την πήρε από την πεθερά της, η οποία κατάγεται από την Κρανιά Τρικάλων.

Και πάλι έχω αφαιρέσει το λίπος από το ζωμό.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.