Follow us

Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας

Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας

Υλικά

υλικά για 10 άτομα

3,5 κ. ψάρια (λαβράκια, μπακαλιάροι, χριστόψαρα ,πεσκανδρίτσα, σκορπίνες κ.λ.)

300 γρ. μύδια ζωντανά

για το ζωμό:

4 κρεμμύδια

2 κλωνάρια σέλερι

2 πράσα, το λευκό τμήμα

3 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 ώριμες ντομάτες + 1 κ.σ. τοματοπελτέ

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο 

μερικές κλωστές σαφράν

φύλλο δάφνης

1 πορτοκάλι, το χυμό (προαιρετικά)

300 γρ. λευκό κρασί

1 σφηνάκι Παστίς (ή ούζο)

αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα rouille:

1 μέτρια πατάτα 

2 μεγάλα κροκάδια από πολύ φρέσκα αβγά (ή 3, αν είναι μικρά)

6 σκ. σκόρδο, λειωμένες

350 γρ. περίπου ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

φέτες ψωμιού τριμμένες με μισή σκελίδα σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα ψάρια.

Σε απλωτό και βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, κομμένα σε φετάκια και το σκόρδο για 2'-3'.

Ρίχνουμε το κρασί, το Παστίς (ή το ούζο), τις ντομάτες, το χυμό του πορτοκαλιού, το σαφράν, τη δάφνη και 3 λίτρα νερό, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, σκεπάζουμε και βράζουμε για 45΄.

Τότε αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, αρχίζοντας από αυτά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τα βράζουμε μισοσκεπασμένα γιά 15'-20΄.

Προσθέτουμε τα μύδια τα τελευταία 5'.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα rouille βράζουμε την πατάτα και την καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστή.

Τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα βαρύ, βαθύ σκεύος, προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τους κρόκους και δουλεύουμε το μείγμα, να γίνει λείο.

Αρχίζουμε τότε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα των αβγών, όπως κάνουμε για τη μαγιονέζα, μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας. Γιά το σερβίρισμα, λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού -που έχουμε τρίψει με σκόρδο- και τις περνάμε στο γκριλ.

Αφαιρούμε τα ψάρια από τον ζωμό και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα σε μπολ, μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί και το τυρί χωριστά.

Καθένας τρώει στην αρχή την ψαρόσουπα με το ψωμί και τη rouille, προσθέτοντας λίγο τυρί και μετά σερβίρεται από τα διάφορα ψάρια.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.