Follow us

Σουφλέ καρότου με γραβιέρα

Σουφλέ καρότου με γραβιέρα

Υλικά

υλικά

6 μέτρια καρότα

2 πατάτες

120 γρ. γραβιέρα γλυκειά (π.χ. Νάξου ή Κρήτης)

250 ml γάλα

6 αβγά

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό χωριστά.

Τις καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστές και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ μαζί με τα καρότα να γίνουν σφιχτός πουρές που τον αλατίζουμε ελαφρά.

Χωρίζουμε τα αβγά.

Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα.

Τότε ρίχνουμε το γάλα (καλύτερα ζεστό) και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί.

Ανακατεύουμε την κρέμα συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά.

Ρίχνουμε αλάτι* και πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το τυρί, ανακατεύοντας να λυώσει.

Προσθέτουμε τους κρόκους ένα έναν, ανακατεύοντας κάθε φορά.

Ανακατεύουμε το μείγμα με τον πουρέ των λαχανικών και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200o.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγο αλάτι.

Την ενσωματώνουμε στο μείγμα τμηματικά, σε 4-5 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά (με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω) μέχρι να ενοποιηθεί.

Βάζουμε αμέσως το μείγμα του σουφλέ σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο βαθύ σκεύος (καταλληλότερο το ειδικό σχήμα για σουφλέ) γεμίζοντάς το κατά τα 3/4.

Οταν έχει προθερμανθεί καλά ο φούρνος, το βάζουμε να ψηθεί περίπου 35'.

Πρέπει να έχει φουσκώσει πολύ και να έχει πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Το σερβίρουμε αμέσως.

Το σουφλέ σε λίγο θα "καθήσει" κάπως, αλλά θα παραμείνει εξίσου νόστιμο.* αλατίζουμε προσεκτικά και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.