Follow us

Αγκινάρες α λα πολίτα

Αγκινάρες α λα πολίτα

Υλικά

υλικά για 4 άτομα

12 φρέσκιες αγκινάρες 

10 κρεμμυδάκια του στιφάδου ή 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια

6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια

1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο

3 μέτρια καρότα σε μισά φετάκια

4 μέτριες πατάτες 

1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

4 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

ένα κομμάτι λαδόκολα

παρασκευή

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες έτσι, ώστε να μείνουν μόνο οι καρδιές με ένα τμήμα του κοτσανιού 3-4 εκ.

ξεφλουδισμένο.

Τις περνάμε μία μία με μισό λεμόνι και τις βυθίζουμε αμέσως σε λεκανίτσα με νερό, όπου έχουμε στύψει 2 λεμόνια, για να μη μαυρίσουν.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Σε μια κατσαρόλα φαρδειά και ρηχή, που να χωράει ιδανικά τις αγκινάρες στη σειρά, ζεσταίνουμε το 1/3 του ελαιολάδου και σωτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 2'.

Κατόπιν τακτοποιούμε στην κατσαρόλα τα καρότα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με το μισό άνηθο.

Επάνω βάζουμε στη σειρά τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω.

Ανάμεσα βάζουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε επάνω τον υπόλοιπο άνηθο.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό από 1 1/2 ή 2 λεμόνια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό που μόλις να τις σκεπάζει.

Κόβουμε τη λαδόκολα στη διάμετρο της κατσαρόλας, ανοίγουμε στη μέση μιά μικρή τρύπα (στο μέγεθος νομίσματος) και την ακουμπάμε επάνω στις αγκινάρες (αυτό βοηθάει ώστε να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 45' ως 1 ώρα και να μείνει με το λάδι του.

Αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένες και κατόπιν σερβίρουμε.

Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, αφαιρούμε προσεκτικά τις αγκινάρες και τα υπόλοιπα υλικά με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σιγοβράζουμε το ζουμί μέχρι να μειωθεί και να δέσει όσο θέλουμε.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.