Follow us

Χταπόδι με πατάτες γιαχνί

Χταπόδι με πατάτες γιαχνί

Υλικά

Υλικά

1 χταπόδι 1,5-1,8 κιλό

1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους

3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες 

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες

1 κ. κ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη 

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ. κ. κύμινο σε σκόνη

1 κ. κ. μπαχάρι σε σκόνη

1 κ. κ. μπούκοβο, όσο καυτερό θέλουμε

1 κ. κ. κόκκινο πιπέρι, όσο καυτερό θέλουμε

1 δαφνόφυλλο

Παρασκευή

Πλένουμε και αν δεν είναι καλά καθαρισμένο, καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε την πέτσα της κουκούλας, γυρνάμε την κουκούλα, αφαιρούμε το εσωτερικό της (στομάχι) και το σκληρό στόμα (ράμφος) της.

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, με ελάχιστο νερό, χωρίς αλάτι και το βράζουμε, ολόκληρο, σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Στο μεταξύ σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μια άλλη κατσαρόλα και πριν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τους κύβους της πατάτας, τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά και ρίχνουμε και τα σκόρδα, για να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Παίρνουμε με την κουτάλα του σερβιρίσματος της σούπας μια κουταλιά από τον νερό που έβρασε το χταπόδι, προσθέτουμε και 450 ml ζεστό νερό, τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βρασμένο χταπόδι: Τα πλοκάμια κομμένα σε ροδέλες των 4 περίπου εκατοστών και το κεφάλι του σε λωρίδες.

Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρεύεται, σε σιγανή φωτιά, για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να σιγοβράσουν οι πατάτες και να χυλώσει η σάλτσα του.Σημ.

Αν δεν είμαστε φίλοι του κύμινου, το αντικαθιστούμε με κανέλα και γαρύφαλλο.

Μπορούμε επίσης την ώρα που θα σερβίρουμε το φαγητό, να το πασπαλίσουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.Θ.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.