Follow us

Μοσχάρι φρικαντό (El fricandó)

Μοσχάρι φρικαντό (El fricandó)

Υλικά

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σπάλα ή μπούτι

4 κρεμμύδια

2-3 μέτρια καρότα

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο

1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κούπα ξίδι από κόκκινο κρασί

½ κούπα κόκκινο κρασί

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλιά της σούπας βούτυρο

5 γαρίφαλα

2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλα

½ κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο

1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

1.

Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια ζεσταίνοντας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνοντάς τα μαζί με λίγο αλάτι.

Τα μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν σχεδόν διάφανα, προσθέτοντας λίγες κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειάζεται.

Στην αρχή δουλεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μόλις τα κρεμμύδια αφήσουν τα υγρά τους με ξεσκέπαστη και συχνό ανακάτεμα.

Στόχος είναι να μελώσουν.

2.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και το φυλάμε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ροδίσουμε το κρέας.3.

Στο άδειο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης, μια κουταλιά ζάχαρη, το κρασί και το ξίδι και τα βράζουμε για 3’-5’.4.

Στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε τα καρότα ολόκληρα, το σέλινο, τον μισό μαϊντανό, λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.5.

Συμπληρώνουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά.6.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια – χαμηλή φωτιά για 30’-45’ περίπου μέχρι να βράσει καλά το κρέας.

7.

Δοκιμάζουμε το κρέας και, αν είναι καλά μαγειρεμένο, το βγάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.8.

Όταν η σάλτσα μελώσει, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, προσθέτουμε το πιπέρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό και το βούτυρο, τη δοκιμάζουμε και τη διορθώνουμε ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά.

Το μυστικό: μαγειρέψτε το μερικές ώρες πριν το σερβίρετε.

Το πιάτο έχει γεύση αρωματική και ελαφρώς γλυκόξινη.

Συνοδευτικά: καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και πολέντα η φάβα.

Εναλλακτικά: πολτοποιήστε μέρος ή όλη τη σάλτσα για πιο ντελικάτη παρουσίαση και προσθέστε ψιλοκομμένες λωρίδες κερκυραϊκό νούμπουλο «φουμικάδο».

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Βασιλικής Καρούνου «Κερκυραϊκή κουζίνα», των εκδόσεων Πατάκη.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.