Follow us

Πίτα με πράσα νηστίσιμη

Πίτα με πράσα νηστίσιμη

Υλικά

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας

ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση

1 ½ κιλό πράσα

1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο

½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια

8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

1 φλ. ελαιόλαδο

¾ φλ. ρύζι ή 1 φλ. τραχανά γλυκό

½ φλ. σουσάμι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

(προαιρετικά: 250 γρ. τυρί φέτα και 4 αβγά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσα, κρατάμε το λευκό μέρος, το κόβουμε καθέτως στα τέσσερα ή στα δύο (ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι τα πράσα) και μετά οριζοντίως στα δύο ή στα τρία (ανάλογα με το μήκος). Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 4 εκ..

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Μεταφέρουμε τα χορταρικά με το λάδι τους σε μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι ή τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε τώρα και τη φέτα κομματιασμένη με το πιρούνι και τα αβγά χτυπημένα.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C..

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ.

και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό.

Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση.

Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.