Follow us

Μπορτς (Borscht) σούπα

Μπορτς (Borscht) σούπα

Υλικά

Υλικά

1 κ. μοσχαρίσιο κρέας ελιά η ποντίκι σε μικρές μερίδες

3 μέτριες πατάτες σε κύβους

2 μέτρια παντζάρια

1 κ.σ. ξύδι κόκκινο

2 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές λωρίδες

¼ από ένα μέτριο λάχανο σε λωρίδες 

2 μέτρια καρότα σε χοντρές ροδέλες

2 -3 σκελίδες σκόρδο

⅓ φλ. φρέσκο βούτυρο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας 

1 ξερό φύλλο δάφνης

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σμετάνα για γαρνιτούρα*

Εκτέλεση

Βράζουμε τα παντζάρια φροντίζοντας να μείνουν τραγανά.

Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν.

Τα βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα παντζάρια, τα τηγανίζουμε για 4 -5 λεπτά και σβήνουμε με το ξύδι για να κρατήσουν το χρώμα τους.

Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 800 ml κρύο νερό και το φύλλο της δάφνης και μόλις πάρει βράση, σιγομαγειρεύουμε μέχρι να είναι το κρέας σχεδόν έτοιμο.

Διαλύουμε τον πελτέ της ντομάτας σε 300 ml νερό μαζί με 1 ⅓ κ.σ αλάτι και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Αφού πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτουμε το λάχανο και τις πατάτες και βράζουμε 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το παντζάρι, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι, και σιγομαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με μια κουταλιά σμετάνα σε κάθε πιάτο και καλό φρυγανισμένο ψωμί.

Σημ. πιάτο από την κουζίνα της Ουκρανίας.

Η σμετάνα είναι ένας είδος ξινής κρέμας με λεπτή γεύση, που πωλείται στα ρώσικα και τα ποντιακά μπακάλικα.

Μπορούμε αντί για σμετάνα να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι.

Α.Τ.

Μπορούμε αντί για σμετάνα να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι. Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.