Υλικά
1 φλ. σιτάρι κομμένοΥλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες
λάδι αλάτι πιπέρι
ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αποβραδίς βάζουμε το σιτάρι να φουσκώσει σε κρύο νερό επί 8 ώρες περίπου.
Αφού φουσκώσει, το ξεπλένουμε και σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 7 φλιτζάνια νερό και το σιτάρι και βράζουμε μέχρι να γίνει πιλάφι, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες σε κύβους.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά).
Αφού γίνει η σάλτσα, προσθέτουμε το πιλάφι από το σιτάρι και σιγοβράζουμε γιά 5 λεπτά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ.
Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.