Follow us

Μοσχάρι Βourguignon

Μοσχάρι Βourguignon

Υλικά

Υλικά

1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά (με ή χωρίς κόκαλο) ή χτένι ή στρογγυλό ή κιλότο σε κύβους 5 εκ.

⅓ φλ. ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γρ. καρότα

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 

750 ml ξηρό κόκκινο κρασί

1 bouquet garni  (2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 ξερά φύλλα δάφνης, 2-3 κλαδάκια θυμάρι ή δεντρολίβανο δεμένα όλα μαζί, με λευκό βαμβακερό σπάγκο

2 κ.σ. αλεύρι 

1 κ.σ. ζάχαρη

200 γρ. παντσέτα ψιλοκομμένη ή καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο

300 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα

250 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια ολόκληρα

½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι  φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε “καθιστή” κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις μεριές.

Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά.

Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ αλεύρι.

Ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε το κρασί και το bouquet garni.

Κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά επάνω στην εστία και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για 2½ ώρες.

Σαρανταπέντε (45) λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος ζεσταίνουμε 1 -2 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε την παντσέτα ή το μπέικον μέχρι να βγάλουν το λίπος τους.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια στιφάδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμυδάκια.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Αφαιρούμε το bouquet garni, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με βραστές πατάτες και όποια άλλα βραστά λαχανικά της εποχής μας αρέσουν.Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.