Follow us

Vegan Wellington με μανιτάρια

Vegan Wellington με μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο

900 γρ. διάφορα μανιτάρια (λευκά, brown, shiitake)

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλ.τσ. χοντροκομμένα καρύδια (καλύτερα καβουρδισμένα)

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 πακέτο ζύμη σφολιάτα (κατά προτίμηση φρέσκια ψυγείου)

αλάτι, πιπέρι

για το μείγμα κρεμμυδιών:

500 γρ. λευκά κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1 φλ.τσ. μηλίτη (κρασί από μήλα, cider)

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι από μύλο

άλειμμα για τη ζύμη:

20 ml aquafaba

20 ml γάλα αμυγδάλου

1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. maple syrup

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα ποδαράκια από τα πορτομπέλο (κρατώντας τα καθαρά κομμάτια), καθαρίζουμε τα καπέλα με βρεγμένο πανί και τα σοτάρουμε ολόκληρα σε ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά για 5’-6’.

Κόβουμε σε λεπτά φετάκια τα υπόλοιπα μανιτάρια μαζί με τα ποδαράκια των πορτομπέλο.

Τα κρατάμε στην άκρη.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα για 2’-3’.

Προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια και σοτάρουμε για 10’, να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, τη σόγια και το βαλσαμικό και σοτάρουμε 2’ ακόμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρύδια και μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει τελείως.

Ετοιμάζουμε το μείγμα κρεμμυδιών: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μελώσουν πασπαλισμένα με τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι για 5’.

Προσθέτουμε τον μηλίτη, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 15’.

Μεταφέρουμε σε μπολ να κρυώσει το μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.

Όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος την απλώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο 30Χ40 εκ.

περίπου.

Η γέμιση πρέπει να είναι απολύτως κρύα και στεγνή πριν απλωθεί.

Απλώνουμε το μισό από το μείγμα των μανιταριών στο κέντρο, αφήνοντας περιθώριο 2 1/2 εκ.στις άκρες της ζύμης.

Επάνω τοποθετούμε ομοιόμορφα το μείγμα των κρεμμυδιών.

Βάζουμε κατόπιν τα ολόκληρα πορτομπέλο.

Τέλος, απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα μανιταριών ομοιόμορφα.

Πιάνουμε την μια μακριά πλευρά της ζύμης και την φέρνουμε να τυλίξει τη γέμιση σχηματίζοντας ρολό.

Πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχήματα με λεπτές χαρακιές στην επιφάνεια.

Χτυπάμε τα υλικά του vegan αλείμματος σε ένα μπολ και αλείφουμε με πινέλο ελαφρά την επιφάνεια.

Τοποθετούμε το ρολό στο ψυγείο για 10’, περνάμε άλλη μια στρώση αλείμματος και ξαναβάζουμε για 10’ στο ψυγείο.

Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη, περίπου 40’-45’.

Σερβίρουμε μέσα στο επόμενο 20λεπτο.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.