Follow us

Μουσακάς με Κόκκινες Φακές

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες σε χοντρές φέτες

1 κιλό κολοκυθάκια σε φέτες

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης

λίγο ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα

Για τη σάλτσα

200 γρ. κόκκινες φακές

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα σε μικρά καρεδάκια

2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

60 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

950 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό

½ ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις φακές: Σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις φακές και φέρνουμε δυο βόλτες.

Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα πολλά ζουμιά τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ, σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά το λάδι με το αλεύρι. Ρίχνουμε ζεστό το νερό ή τον ζωμό μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τα κολοκυθάκια, συνεχίζουμε με λίγη σάλτσα, πάνω τους απλώνουμε τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες και όση σάλτσα από φακές απέμεινε. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

Ψήνουμε για 40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αυτός ο μουσακάς είναι ακόμα νοστιμότερος κρύος.

Tip

Στην μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ζωμό ή το νερό με οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα (σόγιας, αμυγδάλου) και να προσθέσουμε 1 φλιτζ. τριμμένο νηστίσιμο ή βίγκαν τυρί.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.