Follow us

Πρασόπιτα Ανοιχτή με Κιμά και Σουσάμι

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ανοιχτή πρασόπιτα με κιμά και σουσάμι.

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι

4 αυγά

150 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση:

1 1/2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

5 αυγά

3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τύπου ρεγκάτο (τριμμένο)

150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κουτί γάλα φρέσκο

μαϊντανός

πιπέρι

σουσάμι

βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και αδειάζετε μέσα το βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο, τ’ αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο αλεύρι και να πετύχετε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.

Ζυμώνετε με ελαφριές αλλά γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτετε λίγο νερό.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1/2 περίπου ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη. Την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη, την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο.

Απλώνετε τη ζύμη, με τα χέρια, σε βουτυρωμένο ταψί, ή σε 2 φόρμες τάρτας διαμέτρου 26-28 εκ., με ψηλά τοιχώματα, φροντίζοντας να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα. Τρυπάτε την επιφάνειά της με πιρούνι και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Ρίχνετε ξερά φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη και χάσει το σχήμα της.

Ψήνετε σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο τους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να κρυώσει καλά πριν τη γεμίσετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε σε κομμάτια των 4-5 εκατοστών.

Τα ζεματίζετε σε καυτό νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Κατόπιν τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το γάλα, το τυρί, τ’ αυγά χτυπημένα, το πιπέρι, το μαϊντανό και τον κιμά.

Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μερικά λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα της γέμισης να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνετε τη γέμιση, χλιαρή, στην μισοψημένη ζύμη, βάζετε 2 κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη, γαρνίρετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.